Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varginventeringen klar – Jägarnas Riksförbund kritiska: "Antalet kvar på samma nivå"

Jägarnas Riksförbund har kommenterat de preliminära inventeringsresultaten. Resultatet visar att vargstammen ligger kvar på ungefär samma nivå som föregående år. Först i juli ska dock en sammanstälning av inventeringen presenteras.

Annons

TV-REPRIS: Häng med till Orsenrevirets under jaktens första dag

RAPPORTEN: Läs SLU:S och Viltskadecenters data här

Varginventeringen avslutades den 31 mars. De preliminära resultaten visar att den svenska vargstammen ligger kvar på ungefär samma nivå som föregående år. Någon exakt siffra presenteras dock inte i de preliminära inventeringsresultaten.

LÄS MER: Obducerade vargar bevisar stor illgal jakt

Uppgifterna på kartan är i dag preliminära och kan komma att uppdateras.

LICENSJAKTEN I ORSENREVIRET: Se TV – "Koncentrationen av varg är för stor"

Den första skjutna vargen i Orsenreviret den 4 januari 2017.

LÄS MER: Då sköts de första vargarna i Orsenreviret

Jägarnas Riksförbund skriver i ett pressmeddelande att inventeringen problematiseras av allt för krångliga regler och snöförhållanden. Detta ska göra resultaten osäkra.

– Jägarnas Riksförbund har länge framfört att vargstammen i Sverige är kraftigt underskattad i de officiella siffrorna, säger Henrik Tågmark, rovdjursansvarig i förbundsstyrelsen.

TV-REPRIS: Då drog vargjakten igång

DEBATT: Därför sände Dala-Demokraten vargjaktens första dag

Jägarnas Riksförbund skriver också att vargstammen påstås minska men att man nu med olika siffror kan visa att vargstammen ökar. De skriver att "till exempel visar Viltskadecenters viltskadestatistik att antalet angrepp på får och hundar ökar och länsstyrelsernas avskjutningssiffror av älg visar att antalet skjutna älgar i de värst vargdrabbade områdena av Sverige minskar kraftigt. Vidare visade årets vargjakt att kännedomen om hur reviren ser ut och vilka vargar som finns i dem är näst intill obefintlig i de delar av Sverigesom har tätast vargstam".

– Eftersom inventeringsmetoderna nu ska göras om är vi oroade för hur framtiden kommer se ut. Istället för en metod som ytterligare underskattar stammen borde fokus läggas på hur den negativa påverkan som vargen medför ska minskas, säger Tågmark.

LÄS MER: Obducerade vargar bevisar stor illgal jakt

JÄGAREFÖRBUNDET: "Vargarna måste kartläggas – även de som inte tillhör etablerade revir"

RAPPORTEN: Läs SLU:S och Viltskadecenters data här

Mer läsning