Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frukost i tvätthall för Avestas näringsliv

Tillväxt Avestas frukostmöte för näringslivet hölls i för första gången i en tvätthall. Ernst Express har satsat 5 miljoner på en modern, miljövänlig tvätthall för sina bilar.

Det blev ett mycket långt frukostbord för att alla intresserade skulle få plats när Tillväxt Avesta, kommunens näringslivsenhet, bjöd in till månadens frukostmöte. Kommunalrådet Lars Isacsson redogjorde för aktuella kommunala frågor och kommundirektör Anders Friberg redovisade resultatet av en företagarenkät.

Morgonens huvudnummer var Roger Blom, vd för Ernst Express AB. Han berättade att företaget har fokus på service, tillgänglighet, trafiksäkerhet och klimatsmarta transporter. Ernst Express fyllde 60 år förra året och räknar i år med en omsättning på 320 miljoner kronor. Bolaget har 140 anställda, 80 egna bilar och ett 30-tal inhyrda åkare. Bilarna kör motsvarade ett varv runt jorden varje dag. 2015 blev det närmare 1 miljon mil.

Ernst Express kör industritransporter åt bland annat Outokumpu, Stora Enso, SSAB, AB Karl Hedin, Boliden, AGA och Leksandsbröd.

Bilarna kör bara på biobränsle och HVO-dielsel- Företaget kommer att delta i Transportverket försök med elhybridbilar på Europavägen mellan Gävle och Sandviken.

– Det är kul att vi får vara med, sa Roger Blom. Om 15-år kan det finnas en el-lina längs hela E4, det skulle kunna bli en klimatsmart komplettering till nuvarande järnvägssystem i stället för att bygga nya järnvägar.

Satsningarna på miljösmarta lösningar har inneburit att Ernst Express sänkt utsläppet av koldioxid från nästan 14 kg per mil 2008 till 5 kg 2015, samtidigt har bränsleförbrukningen minskat med 1,5 liter per mil. Det betyder en kostnadsminskning på cirka 13,5 miljoner kronor.

Företaget har under samma tid ökat antalet körda mil per år från 377 000 till 933 000.

Tvätthallen som kör i gång nästa vecka är, enligt Roger Blom, Dalarnas modernaste.

I hallen kommer cirka 2 500 tvättar att utföras om året. 85-90 procent av vattnet renas på plats och återvinns. Till varje lastbil används bara 170 liter färskvatten. Till en tvätt behövs 3-4 kWh el. Planerna är att installera solfångare på tvätthallens tak för att bli självförsörjande.

– Framtiden ser ljus ut, sa Roger Blom. Vi ligger ute med offerter som om alla skulle gå in skulle betyda 25 nya bilar. Så blir det nog inte men vi räknar med att behöva 3-4 nya bilar i vår. 2015 var riktigt bra och enda hotet vi ser är en global ekonomisk kris.