Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Fullkomligt livsfarligt eller alldeles, alldeles underbart"

- Herregud, jag har inte ens säkerhetsbälte! är tanken som far i mitt huvud.
Undertecknad fick åka med bak på Swempas Yamaha 1100 Dragstar Classic. Men från skräckblandad förtjusning infann sig njutningen av att uppleva landskapet från bönpallen på en customcykel. Från en motorcykel upplever man vägen på ett nytt sätt. Det doftar slaget hö och som passagerare kan man meditera över vyerna som passeras.

- Custom, det är den klassiska varianten av motorcykel, den enda som gäller, säger Swempa bestämt.
Han lånar mig skyddsutrustning och instruerar hur man ska luta med i kurvorna och inte emot.
Vi är 13 motorcyklar och 16 personer som kör i sick-sackform . Jag måste erkänna att jag känner mig lite cool när jag åker som en i den stora klungan.
- Ingen ser ju att jag sitter här vettskrämd och klamrar mig fast för livet, tänker jag och ser asfalten flyga förbi under oss.

Bättre förare

- Det är farligare än att åka bil, håller Inga-Britt Ohlsson, ordföranden i Västerdala MC-klubb med om när vi kommit fram till målet, Mellsta park utanför Borlänge.
Men hon tycker att som mc-förare har hon blivit en bättre bilist.
- Man måste förutse hur andra kan uppföra sig i trafiken och blir mer observant.
Varje onsdag kväll under säsongen gör klubben en utflykt till något mål där man kan fika. Den här kvällen kör vi sammanlagt 17 mil. Det är Inga-Britt som är dagens ledare.
- Den som ansvarar för onsdagen kör först. Någon gång stannar vi för att samla upp alla, säger hon.
När gänget anländer till Mellsta park och åtminstone jag, något stelbent kliver av motorcykeln, och drar av sig hjälmarna ser man att medelåldern är rätt hög.
- Vi har nog en medelålder på 45, 50 år. Nuförtiden är vi oftast väl sedda gäster när vi kommer. Vi är medelålders med hyfsad inkomst. Unga har ofta inte råd med den här sporten.
Swempa vill slå ett slag för de unga.
- Jag vill införa ett mentor program. Att vi som redan kör hjälper unga som vill lära sig, vi behöver fler intresserade, säger han.

Mot solnedgången

Västerdala MC-klubb har runt 106 medlemmar. Under vinterhalvåret träffas man och fikar och pratar förstås mycket mc. Nyligen åkte tolv medlemmar i klubben ända till Österrike på en stor mc-träff.
Efter fikat på Mellsta åker var och en i sin takt hemåt. Jag och Swempa åker via den fina träbron i Gagnef i lagom tempo. Det känns som om vi kör rakt in i den nedgående solen. Och det som från början kändes fullkomligt livsfarligt, känns nu alldeles, alldeles, underbart.

BOEL FERM
0281-713 43 / 070-315 84 76
boel.ferm@daladem.se