Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullmäktige blev drama om skatten

När kommunfullmäktige skulle fastställa skattesatsen för Älvdalens kommun gick det inte helt friktionsfritt.
Dispyten gällde huruvida man ska sätta skatten först och anpassa budgeten därefter. Eller om skatten ska anpassas i efterhand utifrån de behov som finns.

Förslaget för den primärkommunala skattesatsen för Älvdalens kommun år 2014 var att den skulle vara oförändrad. Det vill säga ligga på 22,79 kronor per skattekrona.
En skattekrona motsvarar 100 kronor beskattningsbar inkomst.

Peter Egardt (s) menar på att det är bakvänt att först fastställa skattesatsen och sedan bestämma innehållet. Därmed vill partigruppen Hela Älvdalen först undersöka behoven som finns och vad kommunen vill göra. Därefter kan man anpassa ramarna och skattesatsen.
Peter Egardt betonar att ungdomsfrågan är bland de viktigaste i Älvdalen, och ställer sig då frågande om man verkligen gör tillräckligt mycket.

Han tar upp fallet med ungdomsgårdar, något de i sin budget har prioriterat.
– Jag tycker det är intressant att ni negligerar ungdomarnas synpunkter och behov, säger Peter Egardt.
Nils-Åke Norman (m) lät inte kommentarerna passera obemärkta. Angående ungdomsgården menar han på att man jobbar med öppna mötesplatser där man vill få ungdomarna med sig. Där ser han möjligheterna att få ordning gällande frågan som rör ungdomar.
– I Älvdalens kommun har vi redan högt skattetryck. Vi har bland de fem högsta kommunala skattesatserna. Vi har Smedjebacken, Borlänge, Mora och Orsa. Därefter kommer vi på femte plats, säger Nils-Åke Norman.

Nils-Åke Norman anser att partigruppen Hela Älvdalen vill göra en önskelista på saker som man vill göra, utan att ta hänsyn till rådande förutsättningar.
– Så har ni gjort i decennier. Till följd av att kommunens ekonomi ständigt har varit på gränsen till att haverera, säger Nils-Åke Norman.
Peter Egardt kontrar med att kommunens ekonomi räddats av AFA-pengar de senaste åren, och han är inte speciellt imponerad över majoritetens hantering av budgeten heller.
– Skatten ser vi som ett medel, ett verktyg, för att förverkliga saker och ting. Och att kunna göra saker och ting bättre för våra medborgare i kommunen. Inklusive ungdomarna. Men det verkar som det går en skiljelinje genom staden här i frågan. Det är bara att beklaga, säger Peter Egardt.

– Vi i Allians för Älvdalen utgår från de förutsättningar som råder. Och vi tror inte att höjda skatter löser problemet, säger Nils-Åke Norman.
Kommunfullmäktige beslutade dock att skattesatsen för Älvdalens kommun år 2014 skulle vara oförändrad.
Partigruppen Hela Älvdalen reserverade sig mot beslutet.
– Det finns ju en möjlighet att det här faktiskt är ett bra förslag som vi kan ställa oss bakom. Det finns också en möjlighet att vi inte tycker det är ett bra förslag. Då kommer vi med ett eget förslag för budgeten 2014, säger Peter Egardt.

Stefan Rämgård/DT
stefan.ramgard@dt.se