Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullsatt på möte om varmbadet

Kommunen bjöd i går in till möte om det planerade varmbadet i Prästa. Möteslokalen var knökfull med folk som ville tycka till.
– Vi kan spendera pengarna på ett helt annat sätt, säger kommuninvånaren Christina Bladh.
På tisdagskvällen hade Smedjebackens kommun bjudit in till ett möte om det planerade varmbadet i Prästa.

Frågan om badet har varit ett diskussionsämne under två års tid men något beslut i frågan är inte fattat.
I går, på tisdagskvällen, fick allmänheten möjlighet att tycka till i frågan inför bland annat kommunalrådet Leif Nilsson (S).
Cirka 150 personer hade tagit sig till förvaltningshuset där mötet hölls. Leif Nilsson, 2:a vice ordförande Ingemar Hellström (S) och kommunens tekniska chef P-O Dahlström inledde med att presentera idén.

Tanken är att det ska bli en så kallad brygganläggning med uppvärmt vatten. Vattnet ska värmas upp med spillvärme från ishallen som ska vara öppen även på sommaren.
Leif Nilsson lyfte främst fram två argument för varmbadet: Barnen kommer att ha möjlighet att träna simning i badet viket är bra för barnfamiljerna.
Ishallen kommer även att kunna utnyttjas till idrottsturism sommartid.  Bland annat genom träningsläger för ishockeylag. Han ansåg att de fem miljonerna som anläggningen väntas kosta är ett lågt pris med tanke på vad kommunen får tillbaka.
Därefter fick publiken möjlighet att lufta sina åsikter.  De flesta som talade var negativt inställda till badet men det fanns även positiva röster.
Inger Hällkvist var först ut och rev ner applåder.
Hon ansåg att pengarna i stället ska läggas på Uddparken, att förbättra underhållet av Smedjebackens vägar och att sätta färg på torget.

De två kommuninvånarna Christina Bladh och Katarina Melin har tillsammans samlat in över 2 000 underskrifter som är mot varmbadet och kräver en folkomröstning om förslaget.
Christina Bladh anser att pengarna används bättre på barnomsorgen, äldrevården och skolan. Hon tror också att kostnaderna kommer att överstiga fem miljoner.
– Själva idén är så befängd, det är rena Grönköpingsandan, säger hon.

Flera andra efterlyste satsningar på äldrevården, barnomsorgen och skolan i stället för varmbadet.
Leif Nilsson svarade med att det redan görs stora satsningar. Bland annat 80 miljoner kronor på skolan och i år sköt kommunen till sju miljoner extra till äldrevården.

Några ville se att pengarna satsades på kultur i stället, Inger Hällkvist efterlyste till exempel att de går till lägre avgifter till musik- och kulturskolan.
En man i publiken föreslog att spillvärmen skulle användas till att bygga flera växthus på Herosfältet där man kan odla tomater.
Ingemar Hellström nämnde att de skickat en förfrågan till Ovako om de vill sponsra projektet med fyra miljoner kronor men de hade inte fått nått svar.

Erik Jerdén