Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullsatt på V-café

Leksandsvänstern hade räknat med max 40 besökare på V-caféet. Men det strömmade in folk och kvällens gäst partiledare Jonas Sjöstedt fick hjälpa till och lyfta fram fler bord.

Det visade sig att Jonas Sjöstedt inte bara lockade partifolk. Birgit Bååth, V-ordförande i Leksand, skrattade när hon tittade ut över publiken, de flesta kände hon inte ens igen.
Jonas Sjöstedt valde tre ämnen; vinstintressen i välfärden, utarmningen av landsbygden och villkoren på arbetsmarknaden.
– Vi måste driva de här frågorna, det är vårt ansvar, sa Jonas Sjöstedt flera gånger.

Han säger att välfärden i Sverige håller på att förändras i och med privatiseringen.
– Det går en linje från dem som göra stora vinster på att driva äldreomsorg, vårdcentralen och skolor till dem som sliter och till brukarna som kanske inte får den hjälp de behöver. Solidariteten försvinner och sättet att tänka ändras när man måste välja rätt för att att få en bra skola till sina barn eller bra omsorg till sina gamla mamma. Alla ska ha rätt till bra skola och bra omsorg. Det ska inte vara tillåtet att ta ut vinster på vår välfärd.
En stor del av hans tal handlade om Vänsterpartiets landsbygdsprogram.
– Sverige håller på att kantra, allt fler flyttar från landsbygden till storstäderna och politikerna debatterar medelklassen i storstäderna, RUT-avdrag och annat, sa Jonas Sjöstedt.

Han pratade om konkreta förslag för att göra det möjligt för fler att bo på landsbygden och pekade på misstagen med privatiseringen där bland annat apoteken försvinner och privata skolor och vårdcentralen bara etableras i de större städerna.
– Vi vill ha statliga apotek, lokala sparbanker som inte överger företagen i kristider, avskrivning av studieskulder för t ex läkare och polisen väljer att skriva i inlandet.
V vill att utvinningen av naturresurser ska ge pengar till regionen och att det ska bli skattemässigt enklare att producera bioenergi till försäljning,.
Jonas Sjöstedt kräver regler om samma lön och arbetsvillkor för samma arbete så att inte människor utnyttjas och ett förbud mot att säga upp fast anställda och behålla bemmaningsföretag.
Han uppmuntrade åhörarna till att kräva lokala folkomröstningar och gav exempel på hur man lyckats ändra politiska beslut med folkets vilja.
– Kanske kan man folkomrösta om sponsring av hockeylag? sa Jonas Sjöstedt.
Eva Högkvist

eva.hogkvist@daladem.se