Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullt ös i Borlänge på popkollo för tjejer

I Borlänge är det full fart på popkollot för tjejer. Under lovet så får tjejer chansen att lära sig spela i band, prova instrument, sjunga och skriva låtar. Det hela avslutas med en konsert på lördag.

Första dagen på popkollo för tjejer var det att prova instrument och spela och sjunga.
– Vi ska lära tjejer att spela en låt, säger Caroline Claesson, en av ledarna på popkollot vid Cozmoz.

Musikerna Caroline Claesson, Rättvik, Paulina Hjertton, Falun, och Alva Göransson, Stockholm började på onsdagsförmiddagen med att ha workshop i Cozmoz. I ett rum med trummor fick de åtta deltagarna dela upp sig i grupper och testa olika instrument och att sjunga. Det fyra dagar långa popkollot ska avslutas med en konsert.
Inne på Cozmoz är det första dagen instrumentverkstad. låten de får spela först är tjejbandet Icona Pops låt I love it.
– Det är väldigt viktigt att får se kvinnor som förebilder, säger Paulina Hjertton, Falun, som själv är musiker och spelar i ett band.
– Det är kul att sjunga och spelar piano, säger Olivia Nygårds, en av deltagarna.

Det är inget krav att kunna spela något instrument innan. Åtta deltagare är med under lovet. På workshopen får de prova att spela. Till musik av ett tjejband och med kvinnliga ledare och bara tjejer.
Det är ett samarbete mellan Rockhuset, Cozmoz och ABF. För deltagarna kostar det en avgift på 200 kronor.
– Vi är jätteglada. Vi har försökt i många år men nu föll alla bitar på plats. Det känns jätteroligt, säger Rickard Rudolfsson, ABF, som är med som arrangör.

I Rockhuset är det många musiker som passerat och många spelar i band. Men det är mest killar. Där spelar cirka 30 band varav fem band har tjejer som medlemmar.
Esa Ahonen, jobbar i Rockhuset sedan 19 år och är själv musiker. Han välkomnar popkollot för tjejer.
– Killar är mer vana att ta för sig, säger han. Det är många tjejer som varit duktiga men hamnat vid sidan av. Många duktiga sitter hemma, säger han.

Det började egentligen, berättar han, med att Marit Bergman för tio år sedan började med popkollo för tjejer i Hultsfred.
– Det blir som ringar på vattnet, säger Esa Ahonen.
Det blir ytterligare tillfällen med Popkollo för tjejer i sommar för den som inte kunde vara med det här lovet. Men till Rockhuset är alla välkomna att komma in och prova instrument.
– Det är drop-in för att prova på, säger Esa Ahonen.

Ilse Vornanen
ilse.vornanen@daladem.se