Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fusket som inte finns

Smaka på ordet försäkringssjälvmord. Det är ett ord som numer är en realitet. Bakom ordet befinner sig förtvivlade människor, människor som inte blir trodda, människor som inte ser någon annan utväg än att avsluta sitt liv.

Texten om Johan, småbarnspappan, som nekades sjukersättning trots att han knappt kunde gå efter att varit med om två bilolyckor, och trots att läkare intygat att hans arbetsförmåga var helt nedsatt, har varit en av Arbetarbladets mest lästa artiklar i sommar.

Johan hittades död på källargolvet, med dödliga doser medicinska preparat i kroppen. Dagen innan hade han fått besked från Försäkringskassan att han inte skulle räkna med någon ersättning, i samma andetag tyckte handläggaren att det var okej att säga till Johan: Man kan arbeta fastän man har ont. Men du vill väl inte. Det här hörde Johans mamma via högtalartelefonen, och strax efteråt sa Johan att det där var nog sista sparken.

Johans fall är tyvärr inte unikt. Antalet hot om självmord bland dem som blir utförsäkrade har ökat dramatiskt.

År 2008 tog handläggare på Försäkringskassan emot 19 sådana självmordshot. Fyra år senare, 2012, hade den siffran ökat till 599 stycken. Det visar Försäkringskassans egen statistik, men hur många som verkligen tog sitt eget liv, det finns det inga uppgifter om. Tidningen Arbetet granskade denna nya typ av hot för två år sedan.

Att förändringarna i sjukförsäkringssystemet kunde leda till självmord bland utförsäkrade var något som läkare varnade om redan när förändringarna klubbades igenom, 2008. Men det var inget som regeringen tog någon notis om.

I stället nedmonterade de med kirurgisk precision vitala delar av det svenska trygghetsnätet.

Anledningen stavas ideologi. Tanken att människor, om de får minsta möjlighet, alltid utnyttjar systemen är enormt stark hos borgerligheten.

Det är dock en föreställning som inte har något med verkligheten att göra. Alls.

För trots att det slås upp stort varje gång det framkommer att någon har fuskat i försäkringssystemen så är det ytterst få fall det handlar om. Under förra året gjorde Försäkringskassan 20 000 kontrollutredningar. Av dessa ledde dryga tusentalet (sju procent) till någon rättslig åtgärd.

I slutändan kunde brott bevisas i knappt en procent av fallen. Totalt ledde kontrollerna till återkrav på 317 miljoner kronor.

Under samma år betalade Försäkringskassan ut 212 miljarder kronor i olika ersättningar. De felaktiga utbetalningarna hamnade alltså på ungefär 0,15 procent av de totala utbetalningarna.

Det är svårt av dessa siffror att döma att se att svenskarna skulle vara ett fuskande folk.

Men. Försämringarna i sjukförsäkringen handlar som sagt om ideologi, inte empiri.

Skulle empiri och sundhet råda i regeringskansliet skulle utförsäkringarna ur sjukförsäkringen genast upphöra.

För, väldigt få blir friskare av att oroas över att inte kunna försörja sig själva. Väldigt få blir friskare av att misstänkliggöras, att inte bli trodda. Och absolut ingen blir frisk av att fattiggöras. De flesta blir tvärtom sjukare.

I ett sunt samhälle skulle inga ord som försäkringssjälvmord över huvud taget behövas.