Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra kommuner kritiserar Försäkringskassan

Mora, Orsa, Älvdalens och Rättviks kommuner har synpunkter på hur Försäkringskassan hanterar ärenden om rehabilitering och sjukersättning i området.
Försäkringsdirektören svarar nu att det bästa nog vore att ha ett möte för att diskutera och försöka lösa problemet.

Kommunerna efterlyser bättre framförhållning och mer dialog med Försäkringskassan när de gäller rehabiliteringsfrågor och sjukersättning. De tror att problemet inte enbart gäller norra Dalarna utan är generellt, och därför skickade personalutvecklare Mona Sandberg, Mora, rehabsamordnare Maria Lindqvist, Orsa, personalchef Maivor Löfgren, Älvdalen, och rehabsamordnare Märit Gullberg, Rättvik, brev till Försäkringskassans försäkringsdirektör Birgitta Målsäter.

Mycket kort varsel

”Vi som arbetsgivare behöver dialog och ett smidigt samspel istället för enbart hänvisningar till paragrafer och bestämmelser. Vi efterlyser också en rimlig hantering när det gäller ärenden med mångårig historik.”, skriver de i brevet.
I Mora, Orsa, Rättvik och Älvdalen har kommunerna sammanlagt cirka 4500 anställda. De senaste månaderna har ett antal av de kommunanställda som varit sjukskrivna blivit av med sin sjukersättning.
”Beslutet har meddelats mycket kort tid innan eller t o m retroaktivt. Personerna har i flera fall varit borta från arbete ett tiotal år. Varken den som drabbats eller vi som arbetsgivare har fått någon form av förvarning eller möjlighet till förberedelser.”, påpekar Sandberg, Lindqvist, Löfgren och Gullberg.

Vill ha bättre bemötande

De ifrågasätter Försäkringskassans bedömningar i de fall när en person på grund av en psykisk diagnos har varit borta åratal från arbetet utan att ha blivit bättre men över en natt betraktas som arbetsför.
”Var finns rimligheten och kopplingen till verkligheten?”, undrar de.
De säger sig vara väl medvetna om kommunernas ansvar för rehabilitering men önskar en bättre dialog med Försäkringskassan - med tillstånd av de arbetstagare som berörs. ”Förbättringspotentialen är stor.”, skriver kommunerna, som anser att det är dags för Försäkringskassan att utveckla ”det som inte fungerar bra idag, t ex bemötandefrågor”.

Föreslår möte

Sandberg, Lindqvist, Löfgren och Gullberg har nu fått svar från försäkringsdirektör Målsäter. Hon konstaterar att ”Det kan vara svårt att brevledes lösa frågeställningar av den karaktär ni tar upp.”
Birgitta Målsäter föreslår att Försäkringskassans områdeschef kallar Mora, Orsa, Älvdalens och Rättviks kommuner till ett gemensamt möte för att försöka läsa problemen.

JENNIE-LIE KJÖRNSBERG
023-476 82
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se