Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra unga män döms för grovt våld med "starkt förnedrande inslag" * Förnekat missbruk ger fängelse

"Misshandeln har varit helt oprovocerad. Den har haft starkt förnedrande inslag och innefattat sparkar i huvudet på en försvarslös person."
Citat ur dom i Falu tingsrätt. En dom där fyra unga män döms för brott som om de varit vuxna skulle ha gett dem alla långa fängelsestraff. En av dem räddas från det av sin mamma.

Citatet i inledningen rör en misshandel på Roxnäs udde där två av de åtalade under hot om våld tvingat en yngling att falla på knä och kyssa deras fötter. När han gjorde så sparkade båda honom i huvudet.
I rätten berättade offret hur han steg för steg försökt vara till lags för att undvika att bli slagen. Hur han trots det fått en spark i huvudet och då sett hur den andre våldsverkaren tagit sats för att sparka även han. Sen small det.
19-åringen som utdelade den sista sparken får för den och ytterligare ett fall av grov misshandel, misshandel och narkotikabrott till fängelse i nio månader. Rätten mäter ut straffvärde om ett och ett halvt år men ger rabatt för hans ungdom. Då han förnekar ett uppenbart narkotikamissbruk anser sig inte rätten kunna döma honom till samhällstjänst.

Förnekar
Medbrottslingen i Roxnäs, en 18-åring, räddas från fängelse av sin mamma. Även han döms för grov misshandel, för flera försök att knivhugga sina offer, för annan misshandel, för olaga hor, stöld och narkotikabrott. Även för hans brottslighet mäter tingsrätten straffvärde om år och sex månader vilket med ungdomsrabatt ger åtta månader. Liksom kamraten nekar han uppenbart lögnaktigt. Vad som ändå räddar från fängelse är en försäkran från hans mamma om att sonen sköter sig.
Domen blir skyddstillsyn med 180 timmar samhällstjänst.
En 18-årig kamrat får ett år rabatterat till sex månader omvandlat till skyddstillsyn och 140 timmar samhällstjänst för grov misshandel, misshandel, hemfridsbrott och kniv-, vapen- och narkotikabrott. Den grova misshandeln bestod i ett slag med en flaska mot offrets huvud. Han ska också genomgå frivårdens påverkansprogram.

Råndömd
En fjärde i gänget sitter redan av ett tvåårigt fängelsestraff för rånet mot Shell vid Gruvgatan i augusti. Han var med när två av de andra oprovocerat ofredade och misshandlade några yngre män på Falugatan i maj. Rånaren döms för misshandel sedan han skallat ett av offren i ansiktet. Till skillnad från kamraterna erkänner han. Brottet räknas in i straffet han avtjänar.
Påfallande i målet är att våldet utförts av flera av de åtalade och riktats mot offer som varit i uppenbart underläge och ibland försvarslösa. Vad forskarna brukar benämna "ärelöst våld".
Samtliga döms att betala kraftiga skadestånd till sina offer. Ett par av dem döms att betala närmare 80000 kronor i skadestånd. Offret vid misshandeln i Roxnäs tilldöms exempelvis 17500 kronor i skadestånd.
GUBB JAN STIGSON