Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyraårige Elliot förlorade sitt stöd

I flera år kämpade Elliots mamma för att sonen skulle få underhållsstöd av försäkringskassan (FK). För cirka ett år sedan blev pojken beviljad stöd, men det drogs tillbaka när familjen flyttade i somras.

Den förälder som barnet ­inte stadigvarande bor hos ska betala underhålls­bidrag. I de fall föräldern inte tar sitt ekonomiska ansvar går FK vanligtvis in och betalar så kallat underhållsstöd, som sedan krävs tillbaka av den betalningsskyldige föräldern.

Är du barn till någon som är folkbokförd i Sverige, men har sin inkomst i ett annat land, ser verkligheten dock annorlunda ut. Då kan FK enligt lag neka till underhållsstöd, trots att stödet är barnets rätt att få. I den situationen har Elliot, fyra år, suttit till och från.
Redan förra sommaren skrev tidningen om Elliot (då under annat namn), vars mamma Lilian Hoffman nu har kämpat för sonens rätt i över 2,5 år. 2012 krävde FK att Lilian skulle anlita en advokat för att få underhållsstödet fastställt i domstol, en omöjlighet för Lilian som länge har levt på existensminimum.

– Förra sommaren blev ­Elliot beviljad rättshjälp och fick äntligen sitt underhållsstöd. Men i juli flyttade vi och pappan skrev inte på pappren till folkbokföringen. När Elliot inte blev folkbokförd på den nya adressen drog FK in underhållsstödet, berättar Lilian.
Hon säger också att hon förstår att Skatteverket av säkerhetsskäl behöver båda föräldrarnas underskrifter på att barnet har flyttat. Men att FK samtidigt är väl medveten om familjens ­situation.

– Jag förstår inte hur Försäkringskassan kan dra in de 1 273 kronorna Elliot har i stöd. Tror FK att han bor kvar själv på den gamla adressen? Han behöver ju ändå pengar till mat och kläder, oavsett om pappan skriver på att vi har flyttat.
Försäkringskassan uttalar sig inte i enskilda fall. Men Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson vid FK, förklarar varför stödet dras in i liknande situationer som Elliots.

– Stödet grundar sig i att barnet bor stadigvarande, och därmed är folkbokfört hos, en av föräldrarna. Blir det ett glapp mellan att barnet är folkbokfört på den nya respektive den gamla adressen så har man inte rätt till stöd under den tiden.
Det hela hänger ihop med folkbokföringslagen, som i sin nuvarande form även sätter stopp för att barnet ska få ut underhållsstöd retroaktivt efter en flytt. Detta eftersom man inte kan bli folkbokförd retroaktivt. Försäkringskassan vill att lagen ändras.

– Problemet med att ­familjer kan förlora stödet under perioder när de flyttar, har varit känt länge. Vi har påpekat det fler gånger, bland annat i samband med Folkbokföringsutredningen 2010. Den 1 januari 2014 kommer lagen äntligen att ändras. Så familjer som hamnar i denna situation efter årsskiftet kommer att kunna få stödet retroaktivt. Tyvärr hjälper det inte familjer som redan har drabbats, säger Niklas Löfgren.
I augusti kom inget underhållsstöd till Elliot, men i slutet av samma månad blev han folkbokförd på den nya adressen.
Då trodde Lilian att underhållsstödet skulle komma tillbaka. Så är inte fallet. I stället kommer hon att behöva ansöka om stödet på nytt.
– Hela processen måste börja om. Vem vet hur lång tid det tar, och om Elliot får fortsatt rättshjälp nu, säger Lilian.

Selma Wolofsky/DT