Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gå längs ­järnets väg

För att öppna upp kulturen kring bruks­historien i Dalarna ska en hel dag ägnas åt ­his­toriska platser längs Järn­ets väg som Falu Gruva arrangerar. Det är på söndag som akti­­viteter och visningar ska­ ­bidra med kunskap blandat med nöje.

Det är på söndag, 28 juli, som Falu Gruva ordnar en dag för allmänheten att få mer kunskap om de järngruvor och bruk som tillhörde Falu Gruva. Dit hörde Vintjärn, Svartnäs, Åg och Korsåns bruk och det är där som årets programdag ”Järnets väg” ska hållas.

– Vi håller i detta för att besökaren ska kunna göra en resa mellan gruva, hytta och smedja i området. Det är öppet hus så det är gratis för de som vill komma och vi har fixat med aktiviteter och annat skoj på varje ställe i Vintjärn, Åg och Korsån, säger Inga A:son Murmester, samordnare på Falu Gruva.

På varje bruk, smedja eller hytta så erbjuds besökaren tillfället att se hur platsen såg ut under 1800-talet när verksamheten stod i blom. I Åg finns möjligheten att smida sin egen krok eller spik i den smedja som fortfarande är aktiv.

– Det finns även möjlighet till mat på varje ställe, det serveras allt från slätbullar, till kolbullar med salt fläsk. Det är Falu Gruva och lokala föreningar som får det här att gå runt. Vi ser fram emot söndag och vi ser fram emot att visa upp det vi har. Det är ju jättevackra platser med aktiviteter för hela familjen, säger Inga A:son Murmester.

Emma Andersson
emma.andersson@daladem.se