Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gaddat och klart inför julfirandet

Britta och Björn Faraasen lägger ett par tusenlappar på julklappar åt barnbarnsbarnen.
Lite mer, runt 2 500, satsar Catarina Spiik på en livslång julklapp åt sig själv.

I dag är det två veckor till julafton och visst har julhandeln kommit i gång. Det var den samstämmiga uppfattningen bland de köpmän och affärskvinnor som vi träffade på stan i går eftermiddag.
Även hos rörelser som man kanske inte direkt förknippar med julhandel, görs en hel del affärer.
– E-cigarretter och e-pipor, det blir årets julklapp, tror Kjell Östlund vars tatuerarfirma Eastwood i år funnits i 20 år.
I stolen sitter Catarina Spiik som är på väg att få en rejäl tatuering på höger överarm i form av ett leopardmotiv. ”Leoparden” har hon gett sig själv i julklapp.

På leksaksbutiken Lekia har Pernilla Östgren Eriksson precis slagit in ett snyggt paket åt makarna Faraasen.
– Ett traktorset för 199 kronor och det ska vårt barnbarnsbarn Viktor, som är ett och ett halvt år, få. Vi köper julklappar till våra åtta barnbarnsbarn och sammanlagt blir det nog för ett par tusenlappar, berättar de.
Sanna Flodin som jobbar i leksaksbutiken, är nöjd med julhandeln så här långt.
– Internethandeln märker vi inte av, det säljs ungefär lika mycket som tidigare år.
– De flesta som kommer och handlar köper för någonstans mellan 300 och 2 500 kronor.

Pia Bredenberg i Bredenbergs klädaffär konstaterar också hon att julhandeln kommit i gång, men riktig fart, det blir det inte förrän efter lucia.
– Hittills har det sålts mycket kalsonger, vantar och halsdukar.
Även för blomsterhandlarna är december en viktig månad, berättar Malin Westholm som i drygt 13 år drivit Blåklockan tillsammans med Jenny Strandberg.
– Sista veckan före jul brukar vi ha flera hundra budkörningar. Det är insamlingar till skolfröken, julbord, avtackningar med mera. De flesta lägger 300, 400 kronor på julgrupper.

Amaryllis, tulpaner och hyacinter är populära julblommor.
– Men inget slår julstjärnan, den säljer allra bäst. Framåt tjugondag Knut har många tröttnat på julstjärnan och slänger den. Men det behöver man inte göra, julstjärnan kan man behålla i flera år och ställa ut på sommaren, upplyser Malin Westholm.
Hos Nova hem är det också en hel del kunder som rör sig i lokalerna, tittar runt och känner på juliga prylar – och en massa annat.
– Ja, julhandeln är verk­ligen i gång och allt säljer bra. Det spelar ingen roll om det är smycken, lakan, morgonrockar eller något annat. Det går bättre än i fjol och det är bara att hoppas att det fortsätter, säger en uppenbart nöjd Veronica Locander som är en av två delägare.
Hon har inte märkt att kund­antalet minskat efter Ikeas öppnande i Borlänge för några veckor sedan och det har inte heller Pia Bredenberg i klädbutiken.

Men det är mycket viktigt för henne och dottern, som också jobbar i butiken, att julhandeln går minst lika bra som tidigare år.
– Försäljningen i december måste vara väldigt bra, för det är den vi ska leva på i januari och februari och en bit in i mars.

Torbjörn Granling/DT