Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"300 år sedan en biskop besökte det gamla prästbustället"

/
  • Biskop Thomas Söderberg höll i invigningen vid Prästbuo i Källbäcken.FOTO:LEIF OLSSON
  • Cirka 50 personer gick med i helgens Pilgrimsvandring.FOTO:LEIF OLSSON
  • Thure Sjöberg. Birgitta Gärds, Ingegerd Sjöberg, John Matsson, Sven-Axel Gärds och Kalle Carlbom fanns förstås på plats vid det gamla prästbustället som i dag ägs av Friluftsfrämjandet.FOTO:LEIF OLSSON

Annons

Västerås stifts pilgrimsprojekt Nidaros 2010 fortsatte i helgen med två pilgrimsvandringar.
På söndagen kom ett 50-tal personer som vandrat längs Romboleden från Grangärde fram till Prästbuo vid Källbäcken i Björbo.
Där höll biskop Tomas Söderberg en avslutningsmässa där även vandrare, församlingspräster och körsångare från Grangäde och Floda medverkade.


– Det var inte i går vi hade besök av biskopen här på Källbäcken, konstaterade Ture Sjöberg..
Han berättar att man får gå tillbaka så långt som till 1697. Då var nämligen biskopen Carulos Carlsson på visitation vid den gamla prästbustället som i dag drivs av Friluftsfrämjandet.
Pilgrimsprojektet Nidaros 2010 har som mål att fram till år 2010 avverka olika delar av den gamla pilgrimsleden från Mälardalen till domen i Trondheim, tidigare Nidaros. År 2010, på Olofsdagen i slutet av juli. Då det tänkt att vandrarna från stiftet ska tåga in i Trondheim och där delta i de årliga festligheterna.
– Flera etapper av pilgrimsleden åt båda hållen är sedan tidigare invigda, säger Erik Hagberg som varit delaktig i samordningen av helgens vandring och invigning..
På lördagsmorgonen samlades alla vandrare vid Sockenstugan i Grangärde. Efter andakt i Grangärde kyrka blev det busstransport till Åvallen, i Nyhammar, där vandringen startade.Lördagens etapp blev cirka 13 kilometer lång och gick via Mångdala-Frötjärn till norra delen av sjösystemet Malingen.
På söndagen blev det ändå lite problem. Enligt planerna skulle man starta vid Salå station och vandra via Fagerberget och Risåsarna till Källbäcken.
– Vi fick gå banvallen i stället då det var mellan tre och fyra decimeter med snö uppe vid Risåsarna, säger Erik Hagberg.
Men fram kom man och i god tid till avslutningsmässan.
– Det har gått väldigt bra, säger Erik Hagberg..

LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se

Mer läsning

Annons