Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bohmans begravningsbyrå har funnits i 80 år

Annons

I 80 år har Bohmans begravningsbyrå hjälpt till och stöttat anhöriga vid planering av begravningar.
- Det värsta med jobbet är när yngre människor dör, säger Anders Bohman.

Bohmans begravningsbyrå i Gagnefs kyrkby har hand om omkring 130 dödsfall om året. Nu drivs företaget i tredje generation.
- Min farfar Eric Bohman startade företaget 1928.
Efter det tog sonen Arne över och nu har sonsonen haft hand om byrån i 17 år.
- Min far tänkte sälja eller låta mig ta över, det är ett ganska kul jobb, jag vet inte vad jag annars skulle göra, säger Anders.

Hämtat i Umeå

Ibland har Anders och hans medhjälpare Jan Fhinn fullt upp. Många kan dö samma helg och då kan det bli uppemot tre besök om dagen plus att duon måste gå igenom med den avlidnes släktingar om allt som rör begravningen, från val av kista och blommor till bokning av kyrka och lokal.
Anders Bohman berättar att många vårdar sina anhöriga i hemmet tills de dör och då kommer Anders och hämtar kroppen.
- Jag har hämtat folk i Umeå som dött och velat bli begravda härnere.
Är det aldrig otäckt att handskas med döda?
- Nej, det blir ju som ett vanligt jobb, den biten är inte den svåra utan det är svårast att ta hand om de anhöriga, särskilt om det är yngre människor som dör, det är det värsta med jobbet, säger han.

Livsarkivet

Byrån har något som kallas Livsarkivet där man kan skriva vilka önskemål man har till sin begravning, alltifrån vilka psalmer som ska sjungas till vilken präst eller vilka dekorationer man vill ha.
- Det kan bli väldigt detaljerat som till exempel vilka blommor man vill ha, liljekonvaljer kan bli dyrt att fixa om någon dör mitt i vintern, men annars rör det sig mest om personen vill kremeras eller jordbegravas.
Vilket är vanligast, kremering eller jordbegravning?
- Kremering är vanligare och orsaken kan vara att det är fullt i till exempel en familjegrav med kistor, då får det bara plats urnor.
Samtidigt tror både Anders och Jan att det är en generationsfråga. Många äldre vill ha jordbegravning medan yngre funderar på kremering.
- Men jag tror att ungdomar mer och mer i dag funderar på jordbegravning, fast å andra sidan när man är ung har man ju ingen tanke på att dö, säger Jan.

Inte som på teve

De berättar att det är vanligt att folk vill bli begravda i kostym eller kanske i sin favoritskjorta eller klänning och vissa har även haft riktig uniform. Något som inte är lika vanligt är att den avlidne sminkas eller korrigeras som det heter.
- Det är inte speciellt vanligt men jag målade läppstift på en kvinna en gång och jag har även rakat en karl, säger Anders.
Han berättar att man aldrig får korrigera kroppen utan de anhörigas tillåtelse.
- Det finns inte i traditionerna i Sverige.
Teveserien Six feet under som utspelas på en begravningsbyrå ligger därmed långtifrån den svenska verkligheten.

Har ni själva planerat er begravning och fyllt i Livsarkivet?
- Skomakarns barn har de sämsta skorna, skrattar Jan.
- Nej, det överlåter jag till de efterlevande, säger Anders.

ANGELICA LINDVALL

Annons