Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fäbodägare får milöjpris

/
  • Jan Wallin, i mitten, överlämnade miljöpriset till fyra fäbodrepresentanter, från vänster Kjell Hjort, Inez Lärke, Aina Persson och Jan Bergman. Foto: Kent Olsson/DT

Västtjärnslindans fäbodlags samfällighetsförening och Stockgropens fäbodägare delar Gagnefs kommuns miljöpris 2013 för ”ett engagerat arbete med att vidmakthålla den unika faunan och en genuin fäbodmiljö”.
– Vi är imponerade av det ideella arbete ni utför, förklarade miljö- och byggnadsnämndens vice ordförande Jan Wallin (M) när priset, som är på totalt 10 000 kronor, överlämnades.

Annons

Många miljökämpar var nominerade, men nämnden valde att prioritera mångfaldsarbetet i två fäbodar.
Inez Lärka och Jan Bergman representerade Västtjärnslindan och Aina Persson och Kjell Hjort Stockgropen under prisceremonin, där pristagarna fick diplom och blommor.
Nämndledamöterna underströk betydelsen av att såväl floran – ängsmarkerna är vår artrikaste och en hotad marktyp – som bebyggelsemiljön bevaras.

Fäbodrepresentanterna berättade om fäbodbrukets historia, vad de gör, hur de organiserar arbetet – och hur det gick till när de gav sina fäbodställen nytt liv.
– Vi fick plocka ner de gamla bruksföremål vi hade som prydnadsföremål på väggarna och ta reda på de grytor som inte var sönderborrade för att användas som blomkrukor, berättade Inez Lärke.

Jan Bergman berättade om Västtjärnslindans bastu, nya bagarstuga med övernattningsmöjligheter och arbetet med att skapa förutsättningar för ett fortsatt fäbodbruk:
– Vi gör det här för vår egen skull, men också för förfäderna och våra barn och barnbarn.

Aina Persson och Kjell Hjort berättade att Stockgropen på 1970-talet var på väg att växa igen.
– Nu har fäbodägarna, genom årlig slåtter och med efterbete av får, åter öppnat Stockgropen och fått till­baka många växter och ängssvampar.

Fäbodbrukarna talade också om svårigheterna att dra en gräns mellan bevarande och fortsatt användande av en kulturhistorisk miljö, om rovdjursstängsel och gärdsgårdar och om att miljöupplevelsen nu påverkas även av vindkraftverk.

Kent Olsson/DT
kent.olsson@dt.se

Mer läsning

Annons