Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gagnefs kommun är framåt när det gäller enskilda åtgärder som ska motverka klimatförändringar

/

Annons

Naturvårdsverket stödjer Gagnefs kommun i ett särskilt klimatinvesteringsprogram, Klimp, för att spara energi hos företag.
- Alla företag som vill söka får söka, det är fritt fram, säger Ove Persson, förste miljöinspektör i Gagnefs kommun.

Gagnef och kommunerna Hylte, Piteå och Söderhamn fick bidrag till särskilda åtgärder, så kallade guldklimpar, när Naturvårdsverket den 3 september slutreglerade så kallade Klimp-bidrag. Investeringarna är nu klara och har godkänts av Naturvårdsverket. Ytterligare åtta kommuner har slutredovisat och fått godkänt på sina klimatinvesteringsprogram som innebär omfattande och långsiktiga åtgärder, däribland Rättvik.

Staten betalar

Statens stöd till klimatinvesteringsprogram, Klimp, innebär att Naturvårdsverket stödjer kommuner och andra aktörer med bidrag till långsiktiga investeringar som minskar växthuseffekten.
- Vi har fått pengar av företagen så att de kan anställa en energikonsult att kolla igenom energiförbrukningen, säger Ove Persson. Staten går sedan in och betalar 50 procent av kostnaden. Han berättar att alla företag som vill får söka och alla ansökningar sker genom kommunen.

Spara energi

Mellan 2003 och 2008 beviljade Naturvårdsverket drygt 1,8 miljarder kronor i bidrag till 126 klimatinvesteringsprogram och 22 guldklimpar i kommuner, landsting och företag runt om i landet. Gagnefs kommun fick 50 000 kronor år 2004. Nu har rådet för investeringsstöd beslutat om slutligt bidrag för Gagnefs klimatinvesteringsprogram som är ett fyraårigt projekt som går ut på att spara energi och bli klimatsmart.
- Hur det utfaller sig får vi se om fyra år, säger Ove Persson.
Då ska programmet slutrapporteras till Naturvårdsverket.

Annons