Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kajsa-Britta Frogner tillbaka i Gagnef på jubileum

/
  • Kontraktsmässa. I år är det 50 år sedan kvinnliga präster fick prästvigas i Sverige. Det firades med en kontraktsmässa i Gagnefs kyrka.FOTO: ERIC SALOMONSSON

Annons

Kvinnliga präster stod i fokus runt om i Sverige den gångna helgen.
Det fanns det all anledning till eftersom det nästan på dagen var 50 år sedan det beslutades att kvinnor fick prästvigas.
Kajsa-Britta Frogner, som tjänstgjort i Gagnef några år, återvände och predikade där på söndagsaftonen.
- Det är en stor ära för mig att bli inbjuden hit i dag, när det är detta jubileum, sa hon bland annat.

Kajsa-Britta Frogner prästvigdes i Storkyrkan i Stockholm för 27 år sedan, är året skrevs 1981. Den första tjänst hon fick var på Lidingö, utanför Stockholm.
Men som den dalkulla hon är, ursprunligen från Hjortnästrakten, Leksand, ville hon hem till sina rötter.

Första kvinna i Rättvik

Redan ett par år efter att hon hade prästvigts sökte hon sig till Dalarna. Hon blev därmed den första kvinnliga prästen i Rättviks församling.
- Jag inträdespredikade den 22 augusti sedan dåvarande kyrkoherden här Ingemar Bergmark hälsat mig välkommen.
Greta Lång tjänstgjorde som kyrkvärd och Sigfrid Runbäck var organist.
Sedan dess har hon skrivit historia i flera församlingar i Dalarna. Hon har ”förföljts” på ett positivt sätt med att vara först. Så skedde i Ore, Gagnef, Ludvika och nu Åhls församling i Insjön.
Vid söndagens jubileum besökte hon även Gagnef där det sammanlysts till en kontraktsmässa med körer från stora delar av norra Dalarna. Sammanlagt fanns sisådär 150 personer med i kören på söndagsaftonen.

Stor mottagning

- Jag minns när jag började här i Gagnef 1995. Det var en stor mottagning, sa hon, sedan hon tagit plats i Gagnefs kyrkas predik-stol.
Under sina år som präst i olika församlingar har mycket förändrats. Hon är försiktig när hon talar om kvinnoprästmotsåndet.
- Visst erfor jag från början att det fanns, sa hon. Jag har fått bra stöd av kyrkoherdar, kyrkoråd och andra människor.
Även i dag finns visst motstånd mot kvinnliga präster. Fast det är skillnad och inte minst jämfört med det motstånd som fanns innan det blev tillåtet för kvinnor att prästvigas.

I det fördolda

- Jämfört med när jag prästvigdes är det väldigt stor skillnad. Det motstånd som finns sker i det fördolda och märks därför inte lika mycket som förr. Samtidigt har jämställdhetsarbetet pågått parallellt.
Förutom det lokala stöd hon har känt av fick hon även uppmuntrande stöd av Margit Sahlin, Sveriges allra första kvinnliga präst.
- Hon ringde mig en gång och talade om det motstånd som fanns och sa: ”Arbeta mycket, var fridsam och se framåt”.
Det är något Kajsa-Britta Frogner bland annat har haft med sig under sina år som präst i de församlingar där hon har tjänstgjort.
ERIC SALOMONSSON
023-476 48 / 070-851 19 00

Annons