Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna till attack mot Anders Bengtssons skolbudget

Annons

Socialdemokraterna riktar en misstroendeförklaring mot de politiskt ansvariga för skolan och socialtjäns-ten i Gagnef. Orsaken är de stora underskotten som nu tvingar fram kännbara besparingar.
- Vi har inget förtroende för deras sätt att sköta sina uppdrag, sa Bo Billborn, s, i måndagens fullmäktigedebatt.

Socialdemokraterna medverkar i diskussionerna om hur besparingarna kan genomföras på bästa sätt:
- Vi gör det för förskolans, skolans och äldreomsorgens skull, men endast efter att ha fått försäkringar om att inga nya utgifter kommer att belasta kommunens budet, sa Bo Billborn i fullmäktige.

Ännu värre

Trots samarbetet med centern, menar socialdemokraterna att de stora underskotten i skolans och socialtjänstens budgetar inte kan godtas:
- Vi har gång på gång framfört våra tveksamheter till de ekonomiska redovisningar vi fått. Nu kan vi säga att det är värre än någon av oss kunnat ana, fortsatte Billborn.
S är kritiskt till att barn- och utbildningsnämndens ordförande Anders Bengtsson, kd, vid förra fullmäktige redogjorde för de personalökningar som skulle ske, för att bara några veckor senare kalla till presskonferens om alla nedskärningar som planeras:
- Det visar att man tappat greppet om verksamheten, rasade Billborn.

Måste ta ansvar

Samma sak gäller socialnämnden, menar s. Ordföranden Kjell Andersson, c, har flera gånger sagt att man skulle nå ett nollresultat trots att kommunens ekonomer varnat för stora underskott:
- Bengtsson och Andersson måste ta sitt politiska ansvar och inte skylla på andra. Vi har inget förtroende för deras sätt att sköta sina uppdrag, slog Bo Billborn fast.

Menar s att Bengtsson och Andersson ska avgå? Frågan går till Ann-Gret Olsson:
- Vid en misstroendeförklaring så skulle jag själv överväga att lämna över mitt uppdrag. Det är så man tycker att tankarna ska gå.
Varken Kjell Andersson eller Anders Bengtsson vill kommentera sossarnas utspel:
- Det är inte värt att gå in på det nu, säger Bengtsson.
- Det finns förklaringar, men dessa redogör jag inte för förrän på nästa fullmäktigemöte, säger Andersson.

CHARLOTTA RÅDMAN FRANS
0241-220 70
charlotta.frans@daladem.se

Annons