Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingades låta privatimporterad bil genomgå onödiga tester

Annons

En bilägare i Gagnefs kommun får drygt 75 000 kronor i skadestånd av staten efter att han tvingats låta sin privatimporterade bil genomgå flera avgastester trots att detta stridit mot Europeiska Ekonomiska Samarbetsområdet, EES-avtalet.

Justitiekanslern har beslutat att bevilja en man i Gagnefs kommun drygt 75 000 kronor i skadestånd för att han tvingats låta sin privatimporterade bil genomgå flera avgastester. Att ställa krav på test visade sig strida mot Europeiska Ekonomiska Samarbetsområdet, EES-avtalet.

Allting började med att gagnefsbon importerade en personbil för privat bruk till Sverige från ett EG-land i juni 1994. För att få bilen registrerad i Sverige blev han tvungen att låta bilen genomgå flera avgastester hos AB Svensk Bilprovnings motortestcentrum i Haninge vid tre tillfällen.

Fick byta utrustning

Mannen tvingades också byta ut flera stora delar av bilens avgasutrustning. Enligt ett kvitto från AB Svensk Bilprovning betalade mannen över 10 000 kronor i avgift för ett avgastest.

Svenska krav

Han begärde sedan 109 922 kronor i ersättning från staten i december 2004 varav 32 625 kronor avsåg tre avgastester utförda av Motortestcentrum. Resten av den begärda ersättningen avsågs för en onödig besiktning av bilen, byte av katalysator, intyg från tillverkare om bilens avgasutrustning samt kostnader för resa till och från Haninge samt avgift för olika justeringar av bilens avgasutrustning och mellantester samt övriga icke specificerade utlägg.

Fick avslag

Som grund för anspråket hänvisade mannen till att de svenska kraven på avgasgodkännande vid import av ett fordon från ett annat land i EES-gemenskapen stod i strid med EES-avtalet.


Justitiekanslern avslog beslutet med motiveringen att mannen importerat sin bil under det år som Sverige ännu inte var medlem i EU. Svea hovrätt upphävde senare domen och förklarade att staten ådragit sig skadeståndsansvar för skador som uppkommit under EES-avtalets tid. Justitiekanslern uppdrar åt Naturvårdsverket att ombesörja ersättningen på 75 262 kronor jämte ränta betalas ut åt mannen.

ANGELICA LINDVALL
angelica.lindvall@daladem.se

Annons