Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upp- och nedryckare

Annons

På lördag är det premiär för Gagnefs Amatörteaterförenings sommarföreställning "Den goda människan i Sezuan".
Repetitionerna pågår för fullt när DD hälsar på vid den vackra spelplatsen på Ängsholns folkpark i Gagnef.

Tina Ranerfors har skådespelat på Ängsholn sedan år 2000. I år regisserar hon "Den goda människan i Sezuan", när den sätts upp av Gagnefs Amatörteaterförening. Men hon är ingalunda en nybörjare som regissör, hon har varit inblandad i många teateruppsättningar. Bland annat i teaterföreningen Järnet i Kvarnsveden, där hon stod för regin av Rockormen (2007), Nisserska teatern i Falun, och som teaterlärare på bland annat Hagagymnasiet i Borlänge.

Idealen faller

Denna brechtpjäs hör till hennes favoriter, den är både rolig och tankeväckande:
- Den ställer frågor på sin spets, exempelvis "hur ska jag kunna vara god när allting är så dyrt?". Vi vill ju köpa KRAV-odlade bananer, men när pengarna tryter i slutet av månaden faller idealen, så är det nog för många av oss, säger Tina.
Bertold Brecht skrev pjäsen under slutet av 1930-talet när han flydde från Tyskland, men färdigställde den inte förrän 1943 i USA.

Klipper gräs

16 personer medverkar, de flesta har varit med tidigare. En grupp entusiaster finns även med bakom scenen, och har fixat med kostymer, scenografi, renovering av sittplatser, gräsklippning och mycket annat. En viktig person i det sammanhanget är Gunilla Wennberg som tidigare var föreningens regissör, bland annat i den publikdragande uppsättningen "När trollen flydde Gagnef".
Skådespelarna repeterar nu hela dagarna för att hinna bli klara till premiären på lördag. Föreställningen är två och en halv timme lång inklusive paus då fika och korv finns till försäljning.


CHARLOTTA RÅDMAN FRANSMer läsning

Annons