Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdkostnader skapar kris i kommunens ekonomi

Annons

Gagnefs kommun riskerar att gå 14,5 miljoner kronor back i år.
Den mörka prognosen presenterades vid kommunfullmäktiges sammanträde på måndagskvällen.
En anledning är att antalet anmälningar och omhändertaganden om barn som far illa har ökat dramatiskt.

Minskade skatteintäkter och statligt utjämningsbidrag, ökade lönekostnader samt stora pensionskostnader är några orsaker till att Gagnefs kommun kommer att gå back i år.
Stor roll spelar även socialtjänstens ökade kostnader för utredningar och omhändertaganden av barn som far illa. Sedan 2004 har antalet ärenden tredubblats.
- Är det ett elände som sprider sig, eller har vi blivit bättre på att upptäcka missförhållanden? Jag vill tro det sistnämnda, sa socialnämndens ordförande Kjell Andersson, c, i kommunfullmäktige (kf).

Dyr vård

Han berättade att socialtjänstens personal är hårt ansträngd av svåra ärenden. I dag är 13 minderåriga placerade på behandlingshem eller i förstärkta familjehem, och 23 unga är placerade i familjehem (fosterhem). Ett familjehem kostar kommunen cirka 10000 kronor i månaden, ett förstärkt familjehem 50000 kronor i månaden och en låst institution 140000 kronor i månaden.

Låg ribba?

- Under de senaste två månaderna har vi omhändertagit fem barn till en kostnad av 260000 kronor per månad, sa Kjell Andersson och fortsatte:
- Man kanske kan undra om vi har ribban för lågt när det gäller att omhänderta barn och ungdomar. Jag skulle vilja påstå att vi har den relativt högt. Pengar får inte vara viktigare än att hjälpa barn som far illa. Är det någon i fullmäktige som tycker att vi ska sänka ribban, så vill jag ha besked om det här i kväll.
Ingen i kf hade något att invända mot socialtjänstens sätt att sköta sitt uppdrag.

Ingen skattehöjning

Även kostnaden för socialbidrag ökar, sa Kjell Andersson som också beklagade sig över att det på grund av den tunga arbetssituationen är svårt att få ny personal till förvaltningen. Glädjande är däremot att kostnaden för missbruksvård minskar.
Vad ska kommunledningen göra för att minska det befarande underskottet? En åtgärd är effektivisering av verksamheten vilket man hoppas ska minska underskottet med 4,5 miljoner kronor.
Någon skattehöjning diskuteras inte i nuläget.

CHARLOTTA RÅDMAN FRANS

Mer läsning

Annons