Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gagnefs politiker i ”rallarslagsmål”

Ett verbalt rallarslagsmål – i kommunfullmäktige.
Gagnefs politiker ”svingade” under måndagskvällen och -natten åt alla håll och beskrev sakers tillstånd och kollegors agerande med ord som skrämmande, undermåligt, självbelåtet, odemokratiskt och maktfullkomligt.
Samtidigt efterlyste de mer och för Gagnef positiv publicitet.

Det skulle handla om nästa års budget samt kommunens ekonomiska framtidsutsikter och miljöarbete.
Men det blev en minst sagt spretig tillställning där ledamöterna ägnade närmare 5,5 timmar – fram till midnatt – åt heta diskussioner, ansvarsfrågor, demokratiska grundprinciper, voteringar och reservationer.Sammanträdet inleddes med en oannonserad avtackning, fortsatte med en historisk återblick och avslutades med kritik mot kommunens miljö­arbete.

Fullmäktiges ordförande Jaak Kerstell (C) citerade i ett inledningsanförande Nelson Mandela och hyllade senare Göran Westling, som fick lämna sin anställning med avtalspension. Kerstell sa sig vilja sätta stopp för ett rykte om att Westling kostat kommunen pengar och slog fast att han i stället gjort mycket mer än han haft lön för och att han med oavlönad övertid gjort mer än 25 år i kommunens tjänst och borde ha fått en guldklocka – trots att den officiella anställningstiden är 23 år och fyra månader.
– Det är bra att Kerstell gett Westling upprättelse. Det är civilkurage, menade Bengt-Ola Ryttar (S).

Efter en lång debatt ställde sig en majoritet av fullmäktiges ledamöter bakom det borgerliga förslaget till budget för 2014 och en ”indikativ” budget för 2015-2016.
Ärendet återremitterades vid det senaste sammanträdet och även den här gången rådde det stor oenighet. På flera punkter reserverade sig oppositionen till förmån för S-förslag.

Men det var Gagns Inn-affären som vållade den mest infekterade debatten. Kommunalrådet Sofia Jarl (C) valde, med hänvisning till att hon ville avvakta kommunstyrelsens yttrande över revisionsrapporten, att avvakta med att besvara interpellationer från Bengt-Ola Ryttar och Ann-Gret Olsson, båda (S). Det upprörde interpellanterna, som menade att Jarl agerade odemokratiskt och maktfullkomligt.
Det politiska landskapet är – åtminstone som det ser ut just nu, ett knappt år före valet – på väg att erodera och formas om.

Kent Olsson/DT