Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gahnshag hemma från VM

Var resan värd pengarna? DD har frågat Jonny Gahnshag om vad resan till Val di Fiemme gav politikerna och tjänstemännen som kommunen skickade.
– Jag tror att det var bra för mig att åka ner, säger Jonny Gahnshag.

26 personer från Falu kommun besökte förra veckan skid-VM i Val di Fiemme. En av de sex politiker som var på plats är kommunstyrelsens ordförande Jonny Gahnshag (S).

Vad har du gjort under dina sex dagar i Val di Fiemme?
– Vi har varit runt på arenorna. Jag har träffat borgmästaren i Cavalese och representanter för regionen Trentino, som har tagit ett stort ansvar för mästerskapen. Vi har också varit på tävlingar och haft middagar med bland annat sponsorer och FIS.

Vad kan Falun lära av italienarna?
– Hur de fått med sig opinionen på ett bra sätt. De vill jobba med att lansera skidorten. De ser det som en viktig del av besöksnäringen. Ett VM-arrangemang är en investering inför framtiden. Vi ska nyttja tiden före och efter mästerskapet för ekonomisk aktivitet. Om vi inte lyckas med det är värdet på skid-VM inte stor.

Något mer?
– Vi kan använda VM som marknadsföring för regionen. Vi kan visa att det händer det mycket här.

Vad har du själv lärt dig?
– Jag har gjort många observationer och sett många småsaker. Många arrangörer har väldigt höga ambitioner men kanske inte genomför allt de lovat. Jag tror det är viktigt att konkretisera vad man ska göra och vad man vill uppnå. En sak vi måste fråga oss är hur man gör många olika händelser till en låg kostnad och på ett bra sätt.

Vad var den största nyttan med resan?
– För oss förtroendevalda är det viktigt att vara på plats för att få en bättre bild av betydelsen av ett VM i Falun. Det är också många som agerar operativt som har kunnat lära sig av sina motsvarigheter där nere och knutit kontakter.

Var det värt de pengar som kommunen har lagt ut?
– Det var det.

Erik Jerdén

Fotnot: Cavalese är centralorten i dalen Val di Fiemme. Den ligger i regionen Trentino i nordöstra Italien.