Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Galaxen bjuder på en gala i empatins tecken

Den 2 maj blir det stor galaföreställning på Nordic Choice Galaxen i Borlänge. Då ska Borlänge enas i en insats för att förbättra tillvaron för en stor mängd Borlängebor, hjälptill.nu Galan blir en gala i empatins tecken.
– Tanken är att galan ska bli återkommande varje år, säger initiativtagaren och musikern André Lindmo.

Lindmo tillsammans med Martina Bergman – som driver hjälporganisationen och hemsidan hjälptill.nu – träffades av en tillfällighet i slutet av förra året och Martina Bergman berättade då hur situationen ser ut för många i Borlänge.

– Jag har haft hjälptill.nu i drygt ett år och redan nu hjälper jag till och från 417 familjer i Borlänge med det allra nödvändigaste som mat och kläder. Pengar som allmänhet och företag skänker till min hjälpverksamhet. Inför julen betalade jag ut 62 000 kronor till behövande, säger Bergman, som startade sin verksamhet för ett par år sedan med att dela ut julklappar till behövande barn i Borlänge.

– Det är svårt att tro, men det finns barn i Borlänge som letar mat i soptunnor. Så svårt har vissa familjer och det är inte som folk kanske tror mest invandrarfamiljer, utan de som behöver föreningens hjälp är till största andelen ensamstående mammor. Av de 417 familjerna som fått hjälp är det en mamma från södra Europa och en från Sydamerika, resten är infödda svenskar.

Efter André Lindmos möte med Martina Bergman gick han hem och funderade på hur man bäst kunde hjälpa till och då föddes den här idén om en gala som Bergman genast nappade på.

– Jag har ju tidigare arrangerat konserter, så viss vana av det här har jag och då var det inte svårt att tänka i de banorna. Och när jag berättade om det här för vänner och bekanta, så har jag fått massor av stöttning och folk tycker det är en jättebra idé, säger Lindmo.

Galan börjar redan på lördagsmorgonen där drygt 20 föreningar ställer ut i Vintergatan på Galaxen, där allmänheten kan se vad de håller på med och hur man själv kan hjälpa till på bästa sätt.

Ett tiotal föreläsare kommer också att medverka under dagen, bland andra André och Victoria Lindmo, "Det händer aldrig mig".

Kelly Piena, "Lifecoach- Relation och kommunikation i ett berondeperspektiv".

Lars Erlman, "Inte bara snack". Erlman kommer också tillsammans med Benny Astor att leda galan under kvällen.

Biljetterna till galan släpps onsdag den här veckan och de kostar 375 kronor plus förköp. Det handlar då om de 200 som vill vara med och äta mellan klockan 18–20. Efter klockan 20 släpps ytterligare 500 personer in för att vara med på kvällens uppträdanden med mängder av artister och de biljetterna kostar 50 kronor.

Det kommer också att finnas insamlingsbössor lite varstans i Galaxen, där man kan skänka pengar till de behövande.

Ekonomiskt kommer galan inte att kosta något för arrangörerna, företag och privatpersoner bidrar med både arbete, pengar och rekvisita och allt överskott kommer att gå till rätt händer. Det vill säga de behövande familjerna i Borlänge.