Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gällivare tappar världscuppremiärer

Gällivare är i helgen värd för världscuppremiären i längdskidor för femte gången.

En tradition som bryts.

Norge och Finland kommer i framtiden att ta över premiärhelgerna i världscupen.

Gällivare kommun har satsat åtta miljoner kronor inför årets premiär av världscupen i längdskidor. Förbättringen av Hellner-stadion kommer dock inte att kunna ses av världs-cupåkare i framtiden.
Anledningen till att Gällivare kommer i kläm är att de nordiska grannländerna i Kuusamo och Lillehammer kan arrangera nordiska premiärpaket med längdskidor, backhoppning och nordisk kombination på programmet.
– Det handlar egentligen inte om Sverige, Norge eller Finland. Fis (Internationella skidförbundet) har prioriterat orterna som har alla tre nordiska grenarna, säger svenske skidförbundsdirektören Niklas Carlsson.

Så Sverige förlorar premiären i världscupen, som sedan ett antal år alternerat mellan Sverige och Norge.
Om fyra år är den norrbottniska skidmetropolen tillfälligt tillbaka på världscupprogrammet igen – men då handlar det inte om premiären.
Egentligen skulle Sverige och Gällivare inte ha haft världscuppremiären i år heller. Men när kollisionen med skidskyttets världscuppremiär i Östersund uppdagades, lyckades Sverige med Fis hjälp få till ett skifte med Finland och Kuusamo.
En annan effekt av att Lillehammer och Kuusamo tar över premiärhelgerna är att världscupen i längdskidor drar i gång en vecka senare än vad som varit fallet under många år.
– Vår utmaning är ju att det historiskt varit två längdhelger i Norden före jul, som vi har försökt få till tre. Men mellaneuropéerna tycker tre helger i Norden är för mycket. Ändå är många här och tränar den här tiden och det är bra förutsättningar, säger Niklas Carlsson.

Den enda återkommande programpunkten i världscupen för svensk del blir därmed finalveckan i mars som avgörs i Falun.
– Statistiken visar att vi de senaste åren haft väldigt många tävlingar i Sverige, nu blir vi lite sämre prioriterade, säger Carlsson.
– Men vi ser det inte som om att slaget är förlorat, vi försöker kontinuerligt påverka det här.
Sverige har, förutom Gällivare 2016, ändå fått andra världscuptävlingar.
Östersund står som värd för tävlingarna 14–15 februari 2015, som uppvärmning inför VM i Falun.
Säsongen 2015–2016, då det inte är något mästerskap, kommer Sverige att ihop med Norge arrangera en skandinavisk tour i februari.
– Jag ska ha ett möte med norska skidförbundet på måndag, säger Niklas Carlsson.
Peter Wikström/TT