Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla spisbrödsfabriken hotas med vite

Gamla spisbrödsfabriken vid Industrihuset i Säter, har fått nytt tak och plattor för fönstren. Men kommunen är inte nöjd. Fasaden måste snyggas till och klottret saneras annars tvingas ägare betala vite på 30000 kronor i månaden.

Spisbrödtillverkningen lades ned på 1960 eller 1970-talet. Sedan dess har den gamla byggnaden mest stått tom och på senare år förfallit allt mer. Kommunens byggnämnd har i flera omgångar stött på ägarna. I dag ägs byggnaden av en kvinna i Borlänge. Kommunen har ställt krav på att obehöriga inta ska kunna ta sig in i huset, att klottret ska saneras och att fasaderna ska renoveras till godtagbart skick.
- Det finns goda intentioner, säger Miljö- och byggnämndens ordförande Lotta Bergstarnd (FP). De flesta fönstren har täckts med plattor, taket är nytt men det går för långsamt. Vi är rädda för att huset ska bli ett tillhåll eller att någon ska skada sig där. Dessutom har vi krav på att huset ska se snyggt ut.
Nämnden beslutade att ägare får tid på sig till 1 juni nästa år. Då ska klottret vara sanera och fasaden ska ha renoverats. Om det inte är gjort kan fastighetsägaren få ett vite och tvingas betala 30000 kronor i månaden tills bristerna har åtgärdats.

EVA HÖGKVIST
023-476 95
eva.hogkvist@daladem.se