Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla urklipp intressant jullektyr

Gamla tidningsurklipp kan få mig att bli sittande i studier i timmar. Som häromdagen när det kom en julhälsning från Mases Karis Astrid i Nybyn i Björbo i form av ett gulnande tidningsurklipp från juni 1961.

Tidningens referat från ett historiskt möte med Floda kommunfullmäktige i Flens bystuga på Floda finnmark blev en intressant påminnelse om att lokalpolitikerna dryftar samma typ frågor och problem i dag som då. Dagordningen i försommarfagra Flen handlade om revisorskritik, kostnadsöverskridanden och vägval för att utveckla kommunen.

Det var lätt att småle åt referatets mångordiga redogörelse för den timslåga och hätska debatten med om hur det exempelvis gått till när uppförandet av distriktssköterskebostaden i Dala-Floda drabbats av ett överskridande på 30 000 kronor, liksom om den hårda striden om förslaget att bygga om slöjdsalen i Syrholns gamla skola till lokaler åt husmodersskolan.
Alla av dåtidens framträdande politiker i Floda-Björbo, Eric S. Larsson, Gunnar Enmalm, Sondlard Östman, Jugas Erik Persson, Oscar Hellgren och Saras Erik Olsson, var flitiga debattörer i diskussionen.
För mig som själv fått slöjdundervisning i den aktuella skolan var det en extra behållning att läsa tidningsreferatets noggranna återgivande om vem som sade vad i debatten och hur den dåvarande rektorn, Edvard Sjöqvist, slutligen förmådde politikerna att anslå de 20 000 kronorna för ombyggnaden.

Avgörande var tydligen hotet från husmodersskolans lärare om att lämna skolan om den inte fick ändamålsenliga lokaler. När jag lyssnat till årets debatter i Gagnefs kommunfullmäktige är det som ett eko från 1960-talet; tuff argumentering för och emot, men också samsyn i många frågor.
Under julhelgen blir det säkert tid att läsa fler gamla urklipp. I somras kom grannen och skolkamraten i Forsen, Kerstin, och lämnade över flera pärmar med urklipp från svunna tider. Jag har ägnat materialet flera timmar och därmed också insett värdet av tidningarnas roll som nyhetsförmedlare, men också uppgiften att i bred mening dokumentera vad som hänt. Tyvärr är jag inte säker på att dagens medieutveckling leder till att tidningarna kommer att spela samma roll i framtiden när landsbygdens redaktörer och redaktioner blir allt färre.

Flera av de spröda tidningsklippen berättar om den märkliga julnatten i Björbo. Om den närmast osannolika traditionen att folk stiger upp i god tid före klockan 02.00 på juldagsmorgonen för att tända tusentals marschaller längs vägar och på gårdsplaner i syfte att lysa upp vägarna till sockenkyrkan i Floda. 1800-talets Björbo saknade vägbelysning, därav föddes seden som överlevt många generationer av människor i trakten.

Därför är det också självklart att jag själv tänder mina marschaller exakt på klockslaget 02.00, i samma ögonblick som gatubelysningen slocknar i hela Björbo. Natten mot juldagen är den enda under hela året när det är legalt att besöka grannar och bekanta, oavsett om klockan är halv tre eller fyra på morgonen. De flesta av oss nöjer oss med att flanera längs byvägar och på den gamla genomfarten, riksväg 71. Julnatten är årets största hemvändarträff och en förtrollad natt som jag inte vill missa.

Kring några gårdar lyser inga ljus. Då vet man att huset drabbats av sorg under året. Markeringen är lågmäld, men ger oss nattvandrare anledning att stanna upp en stund för att hedra den avlidne och även skänka de efterlevande en tanke efter en julafton som kan ha varit en påfrestande kväll – trots alla tända ljusstakar i fönstren och brinnande marschaller i decembernatten.

God jul!

Christer Gruhs

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel