Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gammal kyl-frys ger inte lägre hyra

Vid årsskiftet inför Ludvikahem det nya systemet med ”rättvis hyra”.

– Drygt hälften av våra hyresgäster får en höjning nästa år, säger bolagets uthyrningschef Hans Gustavsson.

Införandet av rättvis hyra, eller differentierade hyror, har föregåtts av en flera år lång process. Ludvikahem och Hyresgästföreningen har tittat på bolagets alla cirka 3 200 lägenheter.

– Vi gick också ut med en enkät till 50 procent av hyresgästerna i respektive bostadsområde. Av de tillfrågade var det närmare 40 procent som besvarade enkäten.

– På en skala fick de beskriva vad i deras boende som är från mycket viktigt till inte viktigt alls. Tillgång till kyl-frys, tvättstuga i huset, köksfläkt, balkong och hiss var något som de flesta beskrev som mycket viktigt. Medan till exempel en lekplats i närområdet inte var lika viktigt för alla, säger Gustavsson.

Varje lägenhet har poängsatts. Typ av lägenhet, från ett rum och kokvrå upp till sex rum och kök, har fått från 24 poäng för de minsta till 55 poäng för de största. Därtill har man poängsatt varje kvadratmeter i lägenheten, från 19 till 149 poäng.

– Det här är de enskilt viktigaste faktorerna i poängsättningen. Generellt kan man säga att resultatet av genomgången är att hyrorna för de minsta lägenheterna ska upp medan hyrorna för de största lägenheterna ska ner.

Hans Gustavsson förklarar detta med att dyra delar i en bostad som utrustning i kök och badrum ser ungefär lika ut i alla lägenheter. Oavsett om den är liten eller stor så finns det kyl, spis, toalett och dusch/badkar.

Men poängsättningen tar inte hänsyn till om till exempel spisen är ny eller gammal.

– Det spelar ingen roll om spisen sattes in 1995 eller 2013, det vi tittar på är att det är en fungerande spis. Vi har ju vissa tidsintervall när vi, efter individuell bedömning, går in och renoverar lägenheterna (se faktaruta).

Sofia Palm-Tjust och hennes sambo bor på den mest centrala adressen i Ludvika; i ”Guldfyndethuset” i hörnet Carlavägen–Storgatan. De vet att de kommer att få höjd hyra just för att de bor centralt.

Lägenhetens läge påverkar nämligen poängsättningen och nya hyresnivån. Faktorer som ingår i bedömningen är bland annat närhet till service och kommunikation samt popularitet.

– För samma typ av tvårumslägenhet med likvärdig standard kan hyran vara cirka 500 kronor högre i centrala Ludvika jämfört med i Saxdalen eller Nyhammar, konstaterar Hans Gustavsson.

– Det är inte kul att få höjd hyra, särskilt som vi redan betalar cirka 7 400 kronor för vår trea på drygt 100 kvadrat. Och då är det inte särskilt hög standard. Badrummet är väldigt litet, säger Sofia Palm-Tjust.

Vilka hyresgäster får störst höjning?

– Knappast någon får hyran höjd med mer än 500 kronor i månaden. Förändringen sker successivt och jag tror att det är genomfört inom fem år, svarar Hans Gustavsson.

– 2014 höjs hyrorna med max 108 kronor i månaden och då ingår den sedvanliga hyreshöjningen.

Bland samtliga 3 200 lägenheter är det cirka 1 600 som kommer att få höjd hyra med anledning av införandet av ”rättvis hyra”.

– Cirka 300 lägenheter hamnade på målhyran efter årets höjning medan ungefär 1 100 får samma hyra 2014 som 2013.

– Kanske är det några hundra hyresgäster som får oförändrad hyra de närmaste tre, fyra åren. Det eftersom målhyran i poängsystemet är lägre än den hyra de betalar i dag, säger Hans Gustavsson.

Han tillägger att nybyggda bostäder och lägenheter med så kallade blockhyresavtal, till exempel gruppboenden, inte omfattas av den nya modellen för hyressättning.

Torbjörn Granling
torbjorn.granling@dt.se