Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gammal kyrka full med verksamhet

Vad gör de på PRO? Sitter i möten och dricker kaffe?
Jo, det gör de, men också väldigt mycket annat. Dans, matlagning, snickeri och datakunskap är några av aktiviteterna hos Folkärna-Krylbo PRO.

Annons

Det finns fem PRO-föreningar i Avesta kommun, tre stora och två mindre, totalt cirka 2 200 medlemmar. DD har valt att följa verksamheten i Folkärna-Krylbo PRO en tid.
PRO äger en hel före detta kyrka som egen lokal.
Ulla Bäckström är ordförande för föreningens cirka 600 medlemmar. Hon skulle vilja ha fler, gärna yngre pensionärer.
– Jag tror inte de vet vad vi gör, säger Ulla Bäckström.

Verksamheten grundas på medlemmarnas intressen. Man kan inte ha cirklar som ingen vill delta i. Och så måste man förstås ha en cirkelledare. För den som är intresserad av att leda en cirkel finns det kurser.
Cirkeln fyller också en viktig social funktion. många äldre är ensamma, men hos pensionärsföreningen kan man träffas och ha trevligt.
Det första som slår en besökare är hur trevligt alla verkar ha. Det sociala umgänget är en stor och viktig del.
Man kan gå datakurs för nybörjare, slöjda med trä eller textil, sjunga, spela, måla, läsa och diskutera böcker. Matlagning för herrar kanske lockar. Vill man röra på finns många möjligheter.
Ulla Bäckström leder själv linedansgruppen. En gång i veckan träffas de danssugna. Som utomstående kan man inte annat än bli imponerad, alla kan de invecklade turerna. Musiken är blandad. Det här friskvård både för kroppen och själen.

Den som tror att PRO-folket sitter still får tänka om. En grupp promenerar, en annan går med stavar. Olof Mattisson, som också är med och dansar linedans, leder promenerarna.
– Vi har några med som inte orkar gå, men de fixar fika, berättar Olof Mattisson. Efter promenaden brukar vi ha en frågesport, bara för att träna hjärnan lite också.
Jan Tillenius leder den populära seniordansen på tisdagsförmiddagar.

Herrarnas matlagningscirkel träffas också en gång i veckan. När DD kommer ska det bli lasagne. Det är Lennart Andersson bestämmer. Han letar fram recept, delar ut uppgifterna. En av deltagarna har ansvar för att handla. Den här dagen fattas Gunnar Larsson, han är i älgskogen. Men de andra har idel lovord för Lennart.
På programmet står husmanskost, fast ibland blir det lite finare. De har hållit på 6-7 år och hittills har det blivit en ny rätt varje vecka.
Lennart har några kokböcker att välja på. Favoriten är Bertil Jonssons Kokbok för män. Där finns bland annat fläskfilé med färg som alla tyckte var väldigt bra.
Lennart vakar över matlagarna. Viktigt är också det sociala umgänget, det blir många historier och mycket skratt innan maten är färdig att ätas.

Söta Citroner, cittragruppen, leds av Ingert Jernberg. De träffas varannan måndag i ett litet rum. När DD kommer in ser det ut som ett gäng som sitter framför datorer. Men det är fel. På borden ligger de vackra cittrorna och framför varje deltagare står ett notställ. De inte bara spelar, de sjunger också.
Svårt? Nej, inte alls, det är jättelätt att spela cittra, skrattar de Söta citronerna.
De anlitades som underhållare på den årliga festen som hålls för medlemmar som fyllt 80 och 90 under året. Gruppens ledare Ingert Jernberg var en av de inbjudna, men hon ledde också gruppen. Söta Citroner har under hösten haft fyra uppträdanden i Norberg och ett till väntar.

DD var med på höstavslutningen för promenadgänget, innan det blev för halt att vara ute och gå. Dagen förgylldes med smörgåstårta.
– Vi har så roligt, det här är träning både fysiskt och mentalt, sa en av deltagarna som också avslöjade att det skrattas mycket åt vissa roliga herrar.
Det finns förstås en nöjeskommitté också. Man ska ta till vara möjligheterna. Varje höst bjuds alla som fyllt 80 och 90 år in särskilt till en liten fest med underhållning.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se