Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gammalt ersätts med nytt vid Falu gruva

Platsen vid matserveringen på Falu gruvas område har de senaste dagarna helt bytt skepnad. Det har blivit en byggarbetsplats.

Annons

– Jo, de flesta som varit inne och ätit har varit nyfikna och stannat till och kollat lite grann, säger Robin Wikström, arbetsledare för manskapet som de senaste dagarna lagt ett stort pussel.

Anledningen till att ungefär en handfull byggnadsarbetare tagit plats utanför Geschwornergården är att den gamla byggnaden ska kompletteras med ett nybygge. En ny del på gruvområdet som består av nästan 100 ton massivt trä som transporterats från Österrike till Falun genom Stora Ensos försorg. Massivträ, producert av gran och tall, tillverkas ännu inte någonstans i Sverige.

För att allt ska flyta på så bra som möjligt har det krävts en del logistik. De fyra långtradarlassen har fraktat byggbitarna enligt ett strikt önskemål. Allt för att de på byggarbetsplatsen skulle kunna lyfta och pussla i rätt ordning. Pussel är just vad det är.

– Som att bygga ett modellflygplan ungefär, säger Robin Wikström, när vi besökte platsen på måndagseftermiddagen.

Han trodde att deras arbete med att foga ihop de olika delarna skulle vara helt klart under måndagen, möjligen framåt kvällen.

– Även om det kanske blir jobb fram till klockan 18 istället för vid 16-tiden.

Därefter återstår ytterligare en del annat arbete, för såväl JR Dala Bygg AB, som exempelvis elektriker som glasmästare och andra innan krögaren Ted Stöffling, som bland annat också driver en restaurang i centrala Falun, kan ta de nya lokalerna i besittning i januari nästa år.

Under byggtiden är sammanlagt ett tiotal entreprenörer engagerade.