Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gammalt och nytt på fjällfolk

Fjällfolk då och nu, det är titeln på en fotodokumentation av Transtrands hembygdsförening. För att fira Transtrands sockens 150-årsjubiluem och att hembygdsföreningen fyller 70 år ville Lars-Erik Nerback och Olle Tranberg göra något extra för att uppmärksamma det.

– Olle kom med idén att vi skulle gör ett tidsnedslag i modern tid och ser hur folk ser ut idag, säger vice ordförande i hembygdsföreningen, Lars-Erik Nerback.

Det blev ett lyckat initiativ, runt 80 personer från Transtrand, Sälen och Sörsjön kom för att låta sig förevigas framför kameran. Den yngsta var sex månader och den äldsta personen 98 år.

Upprinnelsen till idén var bilder från 1869.

– Vi har skannat in 15 000 bilder från negativ, bilder och glasplåtar. Vi såg att cirka 70 bilder var tagna 1869 av den resande fotografen, Carl-Erik Rehnström från Ljusdal, berättar Olle Tranberg, styrelsemedlem i Transtrands hembygdsförening och i Dalarnas hembygdsförbund.

Den äldsta personen som finns på bild är Gudmunds Lars Ersson som var född 1790.

De har sett en hisnande utveckling som skett på 150 år.

– Vi har sett skogsbrukets utveckling, från stocksåg till skördare, berättar de båda hembygdsforskarna.

Om de nytagna digitala bilderna kommer att hålla i 150 år vet ingen men de två dokumentärfotograferna har gjort allt för att bilderna ska bli så hållbara som möjligt. Bilderna ska printas ut på papper, sparas i det icke förstörande formatet, TIFF samt att bilderna sparas på tre hårddiskar.

– Det gäller ju att man har folk i hembygdsföreningen som vet hur man förvaltar det digitala kulturarvet, menar Olle Tranberg.

De vill slå ett slag för hållbara bilder.

– Det är lite motsägelsefullt att det är en bildfattig tid nu trots att det aldrig tagits så mycket bilder som nu, säger Olle Tranberg,

– Dom allra flesta har sina bilder i mobiltelefon och kameror, en del tankar in på en hårddisk, dom är inte lättåtkomliga. Om tio år kanske du inte har en dator som kan läsa hårddisken. Så länge man satte in fysiska bilder i album är dom lättillgängliga, konstaterar Lars-Erik Nerback.

Bilderna är tagna i en tillfällig ateljé på Olnispagården, bara människor med vit bakgrund, ungefär som för 150 år sedan. Från och med den sjätte juni fram till i höst visas ett urval av gamla och nytagna bilder på Olnispagården.

LÄS MER KULTUR