Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gängman åtalad igen - hotade kamraters offer

10 juli trängde sig tre män in hos en 25-åring och misshandlade honom svårt. Vilket resulterade i domar till fängelse i som högst tre år för de tre våldsverkarna, som alla tillhörde nätverket outlaws.

Nu åtalas en 26-årig kamrat till de tre, för övergrepp i rättssak mot 25-åringen och hans sambo.
Överfallet i juli var en hämnd för att 25-åringen lämnat samma nätverk efter att själv ha blivit dömd för gängbrott.
Han blev bland annat skuren i näsan och slagen med knogjärn av de forna kamraterna.
Offret och hans sambo besökte på kvällen den 10 februari en krog. De såg där en man de kände som medlem i samma nätverk, även han nyligen dömd till ett nio månaders fängelsestraff för gängrelaterat våld.

Strax efteråt dök 26-åringen och ytterligare några kända kriminella upp på samma krog.
26-åringen och offret har tidigare dömts i samma mål och har tillhört flera kriminella nätverk i olika konstellationer.
I förhör beklagar 25-åringen att han ens gått ut och konstaterar att han ”får vänta några år” med att gå ut igen.

Sambon insåg genast att 26-åringen skulle ge sig på offret och gick därför emellan. Hon berättar hur 26-åringen genast relaterat till händelsen i juli att han var kritisk till att offren larmat polis och orsakat gripande och dom:
– Man kan inte bränna tre bröder på det sättet...

När kvinnan bad att de skulle få vara i fred ska 26-åringen har förebrått dem för att ”inte ha tagit chansen när de fick den”. Vad nämnda ”chans” skulle bestå i framgår inte.
Att hon försäkrat att det var hon och inte 25-åringen som larmat polis hjälpte inte. Det kom nya hot:
– Du kommer att se till att (25-åringen) blir dödad. Han kommer att få kniven i sig. Nån gång kommer han att vara ensam och då är det kört...

Den åtalade 26-åringen nekar till brott men medger i ett förhör att han sagt till den forne vännens sambo att hon riskerade orsaka 25-åringen död då hon ”inte ville att han skulle få någon hjälp”.
Att han letat efter denne på flera ställen och vid flera tillfällen påstår han bero på att han ville klara upp vad som ledde till överfallet i juli och domarna mot kamraterna.

Flera vittnen har sett att stämningen mellan de båda forna kamraterna varit hotfull och några har hört 25-åringen berätta om hoten. 26-åringen greps samma natt och sitter sedan dess häktad.

26-åringen begick sina första lagförda brott som 18-åring.
Han är dömd elva gånger och var när han greps under åtal för åtta olika brott, misshandel, grovt rattfylleri, flera narkotika- och knivbrott och flera olovliga körningar.

I utredningen ingår en promemoria där det räknas upp sex olika tillfällen då 26-åringen kontrollerats av polis och haft attribut som visat att han tillhör det kriminella nätverket outlaws eller dess underavdelningar.

Gubb Jan Stigson