Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gapet mellan pensionärerna och löntagarna ökar

/
  • --  Det är svårt att förstå att man har två olika skattesystem. Men den stora frågan är den eftersläpning som pensionärerna haft de senaste åren, säger Inge Johansson, ordförande i PRO Hagalund-Tjärna.FOTO: LINA AXELSSON-BERG

Annons

En pensionär betalar fem-tiotusen kronor mer i skatt om året än en löntagare. Regeringens senaste skattesänkning för löntagarna ökar gapet. Den nya skattelättnaden för pensionärer hjälper inte långt, menar PRO.
- Det blir marginella höjningar, säger Inge Johansson, ordförande för PRO Hagalund-Tjärna.

Han bjuder på kaffe och bullar i föreningens hemtrevliga kåk och aktivitetscentrum i Borlänge.
I morgon fredag gör PRO en manifestation i Stockholm för rättvisa skatter.
- De har räknat ut att den nya sänkningen ger 68 kronor i månaden. Pensionärerna hånskrattar åt det, säger Inge Johansson.
En pensionär med pension på 110 000 om året betalar nu 7 000 mer i skatt än en anställd med samma inkomst. Det beror på löntagarens jobbavdrag. Jämförs löntagare och pensionär med högre inkomst, 228 000, betalar pensionären 11 000 mer om året.
- Men den stora frågan är den eftersläpning pensionärerna haft de senaste åren. Det blir ett ramaskri så fort frågan kommer upp. PRO vill ha en uppräkning med tusen kronor i månaden av pensionerna. Plus återställd jämlikhet i skattetabellen. Man ska uppnå rättvisa i skatterna. Men sen fattas det ändå pengar. Det handlar om stora belopp. Pensionärerna står för en stor del av budgetöverskottet, säger Inge Johansson.
- Höjningen behövs bäst för de som har lägst pensioner. Men det är ett annat dilemma också. När man höjer pensionerna så sänker man det kommunala bostadstillägget- då får de ingenting. Det är fel i systemet. Det blir ingen förbättring för de sämst ställda, oftast kvinnor. Det är otacksamt mot kvinnorna som ställde upp och skötte hemmet. Det är en skyldighet för oss att se till att de får en bättre avslutning på livet, säger han.
Inge Johansson var som yrkesaktiv ombudsman inom Träfacket. Själv klarar han sig på sin pension.
- Men jag är förvånad över att LO och TCO inte ser till att bevara värdet på pensionerna, som urholkas.
SYLVIA KJELLBERG
023-475 92
sylvia.kjellberg@daladem.se

Mer läsning

Annons