Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästkrönika: Vi är Kartellen!

Svar på Peace and Love debaclet!

Kära Peace and Love . Vi såg verkligen fram emot att få komma till Borlänge och spela musik. Det är en av få festivaler vi ska spela i sommar och den står högt på listan över pepp. Men nu blir det kanske inte så.

INVSN är ett socialistiskt, feministisk och radikalt band som ägnat hela våra liv åt kampen mot sexism, rasism, fascism och kapitalet. Om man tar sig tid att läsa våra texter och man vet nånting om vår bakgrund så förstår man snabbt att vi faller utanför ramen för vad som är acceptabelt för er och er festival.

Det finns nånting väldigt sorgligt och fegt då man lyssnar på sponsorer istället för artister.

Då man inte förstår att konsten måste få vara fri och folk måste få vara förbannade.

Det är lätt att kritisera Kartellen när de använder ett obekvämt språk och för att dom är arga och desperata. Men istället för att försöka förstå var vreden kommer ifrån, försöka analysera dom strukturer som gör att folk blir rasande så gör man som alltid då liberalismen vill oskadliggöra något. Man skyller på den som är arg!

Men det är de som gör fel.

Då högervindar sveper över hela Europa och fascism och rasism får fäste både på gator och i riksdagen så är det fan dags att säga ifrån. Det är dags att ta kampen. På alla sätt som finns tillgängliga. Kartellen tar kampen på det sätt som dom kan. Genom musik och texter precis som oss. Då man som festival går ut och bestämmer vilka uttryck som är ok att använda så hamnar man i en situation där man mer eller mindre säger åt artister vad som gäller och skapar ett klimat av självcensur och feghet. Kartellen är förbannade. Vi är också förbannade. Vi är förbannade på den främlingsfientlighet och rasism som sveper över vårt land.

Vi är förbannade på det medlöperi som folk ägnar sig åt. Vi är förbannade på censur och feghet.

Vi är förbannade på den totala oförståelse för sociala och ekonomiska strukturer som tvingar folk ut i fattigdom och alienation. Vi är förbannade på en vansinnig höger-regering som säljer ut allmännyttan, dom sociala skyddsnäten och allt som en gång var bra med Sverige. Vi är förbannade på kapitalismen för dess strukturella övergrepp på mänskligheten. Vi är förbannade på sexismen och mans-dominansen i rockmusiken. Vi är förbannade för att SD och Jimmie Åkesson sitter i riksdagen och för en politik som är exkluderande och odemokratisk och som är sprunget ur ett nynazistiskt arv.

Vi pratar om det här på varenda spelning, i varenda intervju vi gör och i dom texter vi skriver (#61, Allt kommer tillbaka, Vårt blod, Arvegods, Hela Världen Brinner m.m m.m). Vi kanske inte gör det på samma sätt som Kartellen. Men vi står bakom deras kamp och vi står bakom yttrandefriheten och konstens rätt att vara fri från yttre inblandning och påverkan.

Får vi fortfarande spela på eran festival?!

Med vänlig hälsning

INVSN

Dennis Lyxzen

Sara Almgren

Andre Sandström

Kristina Karlsson

Kajsa Bergsten

Anders Stenberg

Sara Almgren

Patrik Backlund