Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästkrönikören: Även överlevare kan drabbas av depression

Jag har en depression, har börjat om med antidepressiva. De första veckorna med nystart av tabletterna tillsammans med livssituationen var vedervärdig, livslusten var som bortblåst.

Tankarna gick vägar jag aldrig kunnat tro att de skulle vandra

Tankarna gick vägar jag aldrig kunnat tro att de skulle vandra. De tog vägar som jag verkligen inte ville att de skulle gå. Skrämmande sekunder av jag orkar inte mer.  Och mina gamla ätstörningar kom tillbaka, med allt eller inget. 

Det är inte något som syns på ytan, det är inget som märks. "Är du alltid så här glad" är en fras jag ofta får höra. Det är inom mig kaos råder.  När jag är ensam pockar det jobbiga på och ger mig ett "självkänslo-ras" utan dess like. Men jag kommer klara även detta. 

Att jag orkar skriva om det här, är ett bevis på att vägen har vänt, solen har börjat skina och vilse är på väg att hitta hem.  Till liv.  Till lust.  Till glädje.  Till mig själv. 

Jag tror att det är mer vanligt än man tror, att vi som är friska efter en svår sjukdom inte riktigt har tillåtelse, kanske allra minst från oss själva, att få må dåligt.  Det är nästan pinsamt att ramla i en icke cancerogen grop.  För vad har vi att må dåligt för?  Herregud, vi lever ju! 

Och vi ska vara glada, tacksamma och alltjämt lyckliga över det. Vilket vi är - nästan hela tiden.  Men ibland kan smärta och mörker komma även till oss som dragit vinstlotten.

Några saker har jag lärt mig efter vägen, och det är att tillsammans är vi starka.  Att vi klarar mer än vad vi tror. Och att många hjärnspöken försvinner om vi vågar tala högt om dem, därför berättar jag. 

Jag fäller några tårar på min glänsande guldpokal innan jag orkar gå vidare i livet.  I livet som jag vann.

Charlotta Lindgren

- Fick som 35-åring aggressiv trippelnegativ bröstcancer och året efter sköldkörtelcancer. Är cancerfri idag

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips