Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleborg tvekar trots sitt tidigare ja

Dalarna kan bli utan regionkompis. Uppsala har sagt klart nej till Dalarna. Och Gävleborg som tidigare sade ja har börjat tveka.
- Vi i Bergslagen behöver inte huka oss. Vi är enormt slagkraftiga och klarar oss ändå, säger Leif Nilsson (S) ordförande i Region Dalarna.

I och med Uppsalas tydliga nej till Dalarna har Svealandsregionen spruckit med Västmanland, Sörmland, Örebro, Uppsala och Gävleborg. Inte heller Gävleborg platsar här. Kopplingen till Stockholm och Mälardalen och den arbetsmarknaden är starkare och då är områden där befolkningsutvecklingen inte pekar uppåt inte attraktiva.
- En bidragande orsak är nog att Uppsala kan göra som de vill eftersom de är stora i sig. Och bananen Stockholm, Västmanland och Örebro till Oslo ser sig som en vinnare, säger Nilsson.
- Men nu tycker jag att vi i Dalarna ska koncentrera oss på att sluta avtal med våra grannar både när det gäller kollektivtrafik och sjukvård.

Ser demokratiproblem

Han ser också demokratiproblem med storregioner.
- I Västra Götaland har tio kommuner ingen representant i regionparlamentet. Ett problem är också att det inte finns någon folklig opinion för storregioner. Det är staten som vill förändra sin organisation.
Men Gävleborg har inte stängt dörren för Dalarna, säger Sven-Åke Thoresen (S) ordförande för Region Gävleborg.
- Nej, det har funnits en diskussion om att Dalarna och Gävleborg är för lika men vi fortsätter diskutera i våra partigrupper och i den parlamentariska regiongruppen i Gävleborg.
På mötet för en vecka sedan när Uppsala sade tydligt nej när Dalarna vill ha besked blev det lite hela havet stormar.
- Det har också saknats tydliga spelregler från statens sida. Det skulle inte bli några fler regioner som Halland och Gotland. Men det verkar inte längre gälla, säger Sven-Åke Thoresen.

Annan länsindelning

Samtidigt med diskussionerna om storregioner har regeringens utredare Mats Sjöstrand i uppdrag att göra en annan länsindelning än dagens. Och den kan mycket väl krocka med de regioner som nu verkar vara på gång. Det ser ut att bli högst runt tio län och ett län kan innehålla flera regioner men en region kan inte innehålla fler län.
Ansvarskommittén som bildades 2003 bestod av politiker från samtliga riksdagspartier. Den arbetade i fyra år och var enig om att regionerna borde bestå av minst 500 000 invånare och högst två miljoner. Syftet var försöka få mer jämnstora regioner för att inflytandet inte skulle koncentreras till några få stora. Men även om partierna var eniga i kommittén kom regeringen aldrig med något förslag.

Var ordförande

Mats Svegfors, numera radiochef, var ordförande i Ansvarskommittén.

Var allt ert jobb förgäves?
- Nej. Men det ledde sannerligen inte till några direkta reformer. Nu är processen igång igen. Och förr eller senare tror jag att ansvarsförhållandena i den offentliga verksamheten ändras. Ett inslag i detta blir nog större regioner.
- Alldeles uppenbart är att moderaterna är mycket negativa. Men även de lär väl så småningom inse att den struktur som vi har haft sedan 1634 inte riktigt passar dagens förhållanden, säger han.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se