Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Ge Edward Snowden asyl i Sverige”

 Två politiker i Borlänge vill att Edward Snowden, politisk flykting från USA, ska få asyl i Sverige. Det skulle ge Sverige sin gamla demokratimarkering tillbaka anser de.

Det är Leif Lindström, gruppledare, och Rikard Rudolfsson, ordförande, från Borlängevänstern som utmanar andra politiska partier att ta upp frågan. Att erbjuda Edward Snowden asyl i Sverige.

Leif Lindström anser att om frågan drivs igenom så vore det en tydlig markering från Sveriges sida.
– Vi tycker att det vore en bra handling att göra detta och att det skulle ge Sverige en tydlig och viktig demokratimarkering. Han är en utsatt person och vi anser att han bör erbjudas asyl i Sverige, säger Leif Lindström, gruppledare i Vänsterpartiet i Borlänge.

Tror ni att beslutet om att ge Snowden asyl skulle ge Sverige konsekvenser?
– Det skulle säkert få konsekvenser, men vi är beredda att försvara yttrandefriheten, något som Snowden anklagas för. Gör vi inget åt detta så har vi därmed lämnat över vår makt till intet, säger Leif Lindström.

Om Vänsterpartiet i Borlänge fick bestämma skulle Snowden få asyl i Sverige redan i morgon. Lindström anser att det är för lite som görs från politikens sida i nuläget, han vill att partiet ska väcka opinion och tankar kring frågan.
– Vi ligger inte i någon vinstposition med detta, vi vill få upp ögonen för folk och skapa opinion. Det är med förvåning att den här frågan bara har passerat hos politikerna. Under Almedalsveckan skulle man ha diskuterat detta, men där verkade rosévinet vara mer populärt, säger Leif Lindström.

Nu utmanar Leif Lindström och Rikard Rudolfsson resten av politiska företrädare i Dalarna och i Sverige att ta upp frågan. Skulle de bemötas med tystnad så kommer de fortsätta kämpa, de tror att bedömandet kommer visa partiernas rätta färger.

– Vi vill få liv i frågan, han förtjänar att få asyl här. Om vi bemöts med tystnad från de andra så är det ett tydligt svar. Frågan ska väcka intresse hos folket och då kan partiernas rätta färger ges till synes. Vi kommer hålla i den här frågan, funkar det inte via uppmaningar så går vi vidare på andra sätt, säger Leif Lindström från Vänsterpartiet i Borlänge.

Emma Andersson
emma.andersson@daladem.se