Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge inte nazisterna demonstrationstillstånd!

Greider: Ge inte nazisterna demonstrationstillstånd!

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har på sin hemsida meddelat att man kommer att ansöka om tillstånd att demonstrera på 1 maj i Falun. På samma hemsida släpps sedan kommentarerna fria – och fram stiger en kakafoni av bisarra jubelrop, där Förintelsen förnekas och inspiration hämtas från Trumps nationalism – ”Make Falun great again”. Förra årets nazistdemonstration i Borlänge upplevdes av denna nazistiska organisation som en framgång – och nu fortsätter man.

Praktiskt taget hela svenska folket betraktar nog denna rörelse som bestående av ett antal galningar.

Nordiska motståndsrörelsen är den rörelse på extremhögerkanten som nu växer, även om det trots allt inte rör sig om många själar. Praktiskt taget hela svenska folket betraktar nog denna rörelse som bestående av ett antal galningar. Politiskt utgör organisationen inget hot mot demokratin – men den är för det första ett hot mot enskilda individer som är invandrare eller hör till någon sexuell minoritet. Den enorma uppmärksamhet som tidigare Svenskarnas parti och förra året just Nordiska motståndsrörelsen – i Borlänge på 1 maj – automatiskt får, har emellertid en annan dyster funktion: Ett parti som Sverigedemokraterna kan peka på dem och säga att där har ni de verkliga extremisterna, medan vi borde räknas som de normala. En tredje effekt som nazistiska demonstrationer som tågar rakt genom en stads centrala delar riskerar att få, är att de får en och annan lättledd ung människa att högerradikaliseras och dras till rörelsen.

Nej, jag förespråkar inte att man förbjuder nazistiska organisationer i sig (vilket många argumenterar för); jag tror att det skulle göra det svårare för polis och säkerhetspolis att kontrollera deras verksamhet. Men Nordiska motståndsrörelsen är den mest uttalade naziströrelsen idag i Sverige och rörelsens medlemmar har visat att den är beredd att ta till våld. Bara häromdagen greps en av rörelsens aktivister under ett tumult i Södertälje där nazistiska slagord skreks; mannen är tidigare dömd för våldsamt upplopp när rörelsen angrep en antirasistisk demonstration i Kärrtorp 2013. Uppenbarligen drar rörelsen till sig våldsverkare och kriminella.

Men Nordiska motståndsrörelsen är den mest uttalade naziströrelsen idag i Sverige och rörelsens medlemmar har visat att den är beredd att ta till våld.

Jag anser att polisen inte bör tillåta demonstrationen i Falun på 1 maj om denna nazistorganisation lämnar in en ansökan. Jag menar att när en organisation av det här slaget, som har många medlemmar med en bevisad meritlista av våldsbrott och som propagerar för en ideologi som bygger på hets mot folkgrupp – judar och muslimer – tågar på gatorna, då är risken oerhört stor att den allmänna ordningen störs och våldsamheter utbryter. (Det blev bråk i Borlänge förra året). Polisen har enligt grundlagen bara i undantagsfall rätt att neka en ansökan om att hålla demonstrationer. Mötesfriheten är, och ska verkligen, vara starkt skyddad. Men frågan är om inte Nordiska motståndsrörelsens (kommande) ansökan, med allt vad organisationen står för och vad dess aktiva gjort sig skyldiga till, utgör ett sådant undantagsfall.

Jag menar att när en organisation av det här slaget, som har många medlemmar med en bevisad meritlista av våldsbrott och som propagerar för en ideologi som bygger på hets mot folkgrupp, tågar på gatorna, då är risken oerhört stor att den allmänna ordningen störs och våldsamheter utbryter. (Det blev bråk i Borlänge förra året).

Frågan är visserligen svår, eftersom demonstrationsfriheten som sagt är så starkt skyddad i grundlagen, men det borde vara möjligt att avslå ansökan om demonstrationstillstånd. Ett annat alternativ är att Nordisk motståndsrörelse får tillstånd att demonstrera – men då inte i stadens centrum (de tycks vilja gå från Regementet till Stora Torget). De är ju så uppenbart ute för att provocera genom att demonstrera på arbetarrörelsens dag, på de torg och gator som på 1 maj i mer ön ett sekel sett arbetarrörelsens demonstrationståg passera – bland annat för rätten att demonstrera och för mötesfrihet. Så om Nordiska motståndsrörelsen ges tillstånd – ge dem i så fall ett gärde i utkanten av staden. Det skulle också möjliggöra en billigare polisinsats. Nazisterna kommer i så fall naturligtvis att skrika att de förnekas sina demokratiska rättigheter – trots att de inte ens bekänner sig till demokratin och ännu mindre till de mänskliga rättigheterna.

På 1 maj i Borlänge var det fantastiskt att se hur massor av människor slöt upp för att visa att de fördömer nazisterna. Så lär det bli även i Falun i år om nassarna visar sig där. Ändå är det svårt att inte känna sig chockad över att en rasistisk hatideologi, framburen av våldsverkare, har tågat genom svenska städer de senaste åren. Det är ett symptom på att något i detta samhälle inte är friskt.