Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Gehlin är friskolekapitalisternas vän”

Maria Gehlin, antyder i sin artikel i DD den 23 januari, att det bara finns en korrekt bild av verkligheten i Falun och insinuerar att Vänsterpartiets ledamöter inte förstår sig på kommunal ekonomi och att ansvara för medborgarnas skattepengar. Gehlins artikel är ett tydligt exempel på ett grundläggande demokratiproblem inom politiken i Falu kommun.

Tyck som alla andra i det politiska etablissemanget. Passa in! Stick absolut inte ut.
Från toppen av ett berg är vyn en annan än vid foten. I en demokrati uppmuntras fler perspektiv av verkligheten och olika röster hörs om hur samhället ska ordnas på bästa sätt för medborgarna. I den ständigt pågående samhällsdebatten vinner sedan de starkaste sakargumenten medborgarnas gillande i val. Sådan är grundtanken i demokratin. Så låt oss ägna oss åt sakliga argument i debatter!
Vänsterpartiet värnar om kommunens medborgare och personalen ute i verksamheterna och vänsterpartiet har givetvis åsikter om vad som ska prioriteras i kommunen.

Inom tongivande och ibland högröstade delar av politiken, i vår ”Demokratikommun”, råder tyvärr alltför ofta en ängslighet kanske rent av rädsla när avvikande åsikter framförs. I allt väsentligt existerar en okritisk samsyn på den politiska toppen. Gäller Skid-VM 2015, Resecentrum/Södra Centrum och sedan i höstas neddragningarna inom gymnasieskolan till en nivå som kommer att göra det nödvändigt för kommunen att hänvisa elever till fri-skolor. Gehlin som har varit med på dessa enorma neddragningar har de senaste åren röstat för ny-etablering av ytterligare 6 frigymnasier som skulle ha inneburit ökade kostnader för kommunen. Gehlin är friskolekapitalisternas vän. Flyttkarusellen, har åter börjat snurra och skapar oro bland elever och personal, som varslas och kommer att avskedas. Dessutom kommer inte de avsatta 30 miljonerna i investeringskostnader i samband med flytten att räcka. Eleverna på Hälsinggårdsskolan flyttas in i delar av Haraldsboskolan och någon ny Hälsinggårdsskola blir inte byggd.

Allra tydligast har vi i Vänsterpartiet märkt motstånd när vi önskat insyn i kostnaderna för det för kommunen helt frivilliga projektet Skid-VM 2015 men också i den alltmer kostsamma satsningen på Resecentrum/Södra Centrum. Här hade kommunen haft möjlighet att ta det hela i etapper. När vi frågat efter en totalkostnadskalkyl för Skid-VM har vi stött på patrull. Att få fram en har varit rent omöjligt. Inom Vänsterpartiet vet vi, att det går att styra kostnaderna utifrån kalkyler och på så sätt hålla kostnaderna nere. Vi har tidigt försökt att få in en konsult i VM-projektet med syftet att kommunen skulle få en god överblick och kunna prioritera bland kostnaderna och på så sätt spara skattepengar. Vi har motionerat om detta i Kommunfullmäktige. Vi har inte fått andra partiers stöd. Vänsterpartiet anser på goda grunder, att kommunen är på väg rakt in i en Lyxfälla.

Beslut tas i bakvänd ordning och kommunen blöder
Givetvis skulle totalkostnadskalkyler för Skid-VM och konsekvensanalyser tagits fram och presenterats för kommunmedborgarna, som skulle fått ta ställning i en folkomröstning innan en ansökan om VM lämnades in. Eftersom det är medborgarna, som ska betala kalaset i 30–40 år framöver med 20–30 miljoner varje år. Kanske mer om man räknar årskostnader. Dessa innefattar kapitalkostnader på lånade pengar (ränta), driftkostnader (kostnader för energi, personal mm), underhåll (mer eller mindre okänt i Falu kommun) och amorteringar. Årskostnader är alltså en mer korrekt kostnad än enbart de driftkostnader, som det ofta talas om i samband med de 300 miljonerna i investeringar, som är framräknade hittills för Skid-VM 2015.

Vänsterpartiet kommer även i fortsättningen att prioritera ökade satsningar på den offentliga välfärden. Det är nog nu! Vilka som ska få förtroendet att prioritera hur medborgarnas skattepengar ska användas – det bestämmer medborgarna i valet 2014.

Kicki Stoor, (v)
Daniel Riazat, (v)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel