Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemensamma kvinnokrafter fyllde kapellet

Jakobsgårdarnas kapell blev knökfullt när gemensamma kvinnokrafter samlades till en helkväll under internationella kvinnodagen 8 mars.
Allt från somalisk och arabisk dans till japansk folksång fanns med när kvinnor, tjejer, tanter och flickor från många olika grupper samlades.

Annons

Knökfullt i kapellet när gemensamma kvinnokrafter samlades på kvinnodagen.

Innan alla uppträdanden och tal var det pyssel, hantverk, hennafärgning och hantverk. Regin Hajo från Beygona, en kulturförening för alla i Borlänge, var en av dem som talade.

– I dag är vi flest svenska, kurdiska och arabiska medlemmar, säger Regin Hajo som själv kommer från den ockuperade syriska delen av Kurdistan. Hon tog Leila Qasem som ett exempel på hur kvinnor tidigare kämpat.

– Hon blev dödad av Saddam-regimen 1974 när hon bara var 22 år. Hon kämpade för kvinnors rättigheter och för att Kurdistan ska erkännas som land.

– Här i Sverige tar många av oss tryggheten för given och blir då blinda för andras lidande. Men vi kvinnor måste stötta varandra. Vi behöver alla stöd ibland.

Kvinnor i alla åldrar möttes.

Safiyo Shire talade om könsstympning och hennes dotter Luul Kamaludiin översatte från somaliska till svenska. Hon är också ledamot i styrelsen för det muslimska studieförbundet Ibn Rash som är öppet för alla. Ayan Ubale från Sokud, somaliska kvinnor för utveckling i Dalarna, lyfte också en rad kvinnofrågor.

– Det är viktigt att vi har en kvinnoförening. Vi är inte så synliga i andra föreningar. I kvinnoföreningen får vi 100 procent utrymme själva. Det är mycket viktigt att påminna om kvinnors rättigheter, att de inte kommit automatiskt.

– I Sverige fungerar det bra jämfört med många andra länder som Somalia men det är inte perfekt. Det är viktigt att uppmuntra alla systrar, mammor, döttrar att engagera sig. Framförallt att vi ställer upp för varandra.

Tomoha Hayshi från Japan som går på Fornby folkhögskola spelade saxofon.

Ae Eklund är operasångerska från Japan som bor i Borlänge. Hon bjöd på en japansk folkvisa. Tomoha Hayashi som också kommer från Japan och bor i Borlänge bjöd på mjuka saxofontoner.

Gemensamma krafter, en av arrangörerna, är en kommunal verksamhet, en mötesplats, berättar Ingela Thor som är en spindel i nätet tillsammans med Catharina Svensson.

Kvinnor i alla åldrar möttes.

– Vi har nu en lokal på Kunskapsgatan. Där samlas alla som vill. i dag är de stora grupperna från Somalia, Turkiet, Irak och även Japan, ungefär som här och de allra flesta är kvinnor, säger Ingela Thor.

Massor med arabisk, kurdisk, somalisk, japansk och svensk mat samt kvinnotårta serverades. Arrangörer var Gemensamma krafter, Dalarna mot Rasism, Rädda Barnen, Sokud, studieförbundet Ibn Rash och kulturföreningen Baytona.

Kristina Vahlberg

Somalisk dans.

Annons