Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Geografisk närhet viktig för breddad rekrytering"

– Vi vet att det spelar roll med geografisk närhet för breddad rekrytering till högskolan.


Här finns fler texter angående eventuell flytt av Högskolan Dalarna från Borlänge till Falun

Det säger Helene Hellmark Knutsson (S), regeringens minister för högre utbildning och forskning.

Dala-Demokraten bad om en kommentar kring eventuell samlokalisering av högskolan i Borlänge och Falun. Högskolan Dalarnas styrelse diskuterade att tillsätta en utredning om det på torsdagen.

Högskolor och universitet är självständiga och deras styrelser fattar sina beslut inom de ramarna, betonar Helene Hellmark Knutsson.

– Det är viktigt för regeringen att vi har en politik att högre utbildning och forskning ska bedrivas i hela landet för att förse industrier och offentlig verksamhet med kompetens och innovationskraft.

– Det är en prioriterad fråga för den här regeringen som har tillfört medel för det. Nu tillkommer ett uppdrag med validering och kompletterande utbildning eftersom Sverige tar emot nyanlända, säger Helene Hellmark Knutsson.

Geografisk närhet har betydelse för att nå olika grupper och ge dem tillgång till högskolestudier, framhåller hon.

Det finns högskolor i landet som är samlokaliserade på en ort och sådana som, liksom Högskolan Dalarna, finns på flera orter. Helene Hellmark Knutsson nämner exempelvis Linköpings högskola som även har ett campus i Norrköping.

Här finns fler texter angående eventuell flytt av Högskolan Dalarna från Borlänge till Falun.