Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ger klartecken för vindkraft i Åsgarn


Ortsborna i Åsgarn som vädjat om att få bygga ut vindkraft i sitt närområde, har hörsammats.
Vid kommunstyrelsens plan- och näringslivsutskotts möte på tisdagen, då planen för vindkraftsutbyggnaden i kommunen stod på dagordningen, valde S att ändra sig.
En enig styrelse beslutade därmed att Rönningsberget är lämpligt för vindkraftsutbyggnad.

- Visst tar vi intryck av den dialog vi fört med ortsborna. Dessutom har vi inte varit överens inom partiet heller. Det här är vad majoriteten tycker i partiet, säger idag kommunalrådet Lars Isacsson.
Från att tidigare ha sagt nej till utbyggnaden på Rönningsberget, säger socialdemokraterna nu alltså ja.
I det tidigare nejet hade politikerna lyssnat på de naturintressen som lyft fram den brednäbbade nötkråkans häckningsområde som ett skäl för att inte bygga vindkraft i området. Vindsnurrorna skulle komma i den höjd som fåglarna flyger.

För ovanlighetens skull - i liknande debatter - är dock ortsborna och på vars mark vindkraftverken ska stå - för en utbyggnad. Det framförde de också vid en debatt som kommunledningen hade med Åsgarnsborna så sent för en dryg vecka sedan. Då framfördes åsikter både för och emot en utbyggnad.
De som är emot påpekar att vindsnurrorna kan betyda att den nordligaste häckplatsen för nämnda kråkor kan försvinna.
Ortsborna menar dock att det inte finns bevis för att så kommer att ske. De skulle därför vilja göra försök med några få snurror.
När tillägget till översiktsplanen för Avesta vad gäller just vindkraftens utbyggnaden skulle antas av kommunstyrelsens plan och näringslivsutskott på tisdagen, blev beslutet alltså till ortsbornas fördel.
- Meningen med att fara ut och prata med människor är ju att ta del av deras synpunkter. Naturligtvis gör det intryck på oss som politiker. Inom S tycker vi dessutom att vindkraft är viktigt.
Frågan om planen för lämpliga områden att investera och etablera vindkraftverk i, går nu vidare till kommunfullmäktige.

KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se