Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Giftkriget mot jordgubbarna fortsätter med oförminskad frenesi"

Giftkriget mot jordgubbarna fortsätter med oförminskad frenesi i de stora industriodlingarna och är vid sidan av potatis det i särklass mest besprutade livsmedlet. I Livsmedelsverkets provtagning på svenska jordgubbar innehöll inte mindre än 83 procent av alla prover restgifter. I något prov upp till tio olika växtbekämpningsmedel. Lantbruksuniversitet tycks främst utbilda kemister i takt med att GMO-företag som Monsanto och andra gifttillverkare sponsrar utbildningen. Agronomerna tycks bara se hot och tar till alla slags kemiska medel. De ser inte vilka risker de utsätter konsumenterna och odlarna för eller den obalans de skapar i jorden och naturen som faktiskt bidrar till att på sikt öka angreppen.

Odling av jordgubbar har tyvärr antagit en ren industrikaraktär där hela armadan av gifter används. I det statliga Jordbruksverkets broschyr, över skadegörare räknar man upp alla hot mot jordgubbarna. Allt från Gråmögel till Nålnematoder. Och allt ska sprutas bort. För hobbyodlaren måste det framstå som ett under att det utan alla dessa preparat går att odla jordgubbar överhuvudtaget.

MER DEBATT: Nu är giftsäsongen här

Efter att i många år ha bevakat Jordbruksverket har jag funnit att myndigheten är nära lierad med de stora GMO- och giftbolagen.

Det är inga ofarliga preparat. De kan ge lung- och njurskador och bidra till ökad allergi, astma och cancer. Värst utsatta är förstås de som arbetar i jordgubbsodlingarna. Särskilt de som sprutar. Även om de skyddar sig med gasmask, handskar och skyddskläder. Så här beskriver fabrikanten själv ett av sina farligaste preparat BetanalSC, det verksamma medlet heter Fenmedifam. Under Riskupplysningar kan man läsa:

"Mycket giftigt vid inandning. Irriterar andningsorganen. Mycket giftigt för vattenlevande organismer. Kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön. Vid olycksfall, illamående eller annan påverkan, kontakta omedelbart läkare. Giftig för fjärilar, bin, humlor och andra pollinerande insekter."

INSÄNDARE: Ät dig miljösmart – handla ekologiskt

Jag vill lyfta fram ett belysande exempel. LRF som vill framställa sig som miljövänligt har även i år begärt dispens av KEMI (Kemikalieinspektionen) för det förbjudna starka växtgiftet BetanalSC. För första gången repar KEMI mod och avslår LRF:s ansökan. Då händer det otroliga. LRF överklagar beslutet till Miljödomstolen som kör över KEMI och ger dispens. Det behöver kanske inte nämnas att Lantmännen som ryms under LRF-paraplyet är storsäljare av växtgifter.

Det är LRF som har märket Svenskt Sigill som tillåter både konstgödsel och växtgifter medan många luras tro att det är något slags Kravmärke.

Ska vi då inte kunna få äta våra efterlängtade jordgubbar till midsommar? Jo, tack vare allt fler vakna konsumenter finns i dag fler som Kravodlar jordgubbar. Sök på Krav och giftfria jordgubbar så kommer sajten upp. Köper du ekologiska jordgubbar hjälper du också till att rädda utrotningshotade humlor och bin.

Rune Lanestrand

Tidigare redaktör för tidskriften Småbrukaren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel