Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gladan gillar Gagnef

Årets första röda glada i Dalarna har setts – i Gagnef. Så fort nyheten kommit vallfärdade ornitologer från hela länet till åkrarna kring Himmelsslätta.
– Det är ingen fågel vi kan räkna med att se i våra trakter, säger Alf-Jan Hansson, ordförande i Dalarnas ornitologiska förening.

I torsdags upptäcktes årets första röda glada i Gagnef. Därefter har ett 20-tal personer sett rovfågeln kretsa över byn Bomsarvet och vid Himmelsslätta, där det finns gott om grodor och sorkar att äta.
Ryktet spred sig snabbt och ornitologer från hela Dalarna begav sig till Gagnef för att med egna ögon få bevittna den ovanliga fågeln - som den här gången stannade i hela fem dagar. Aldrig tidigare har den stannat så länge i Gagnef.

Den snabba ”mobiliseringen” av ornitologer underlättas av det rapporteringssystem som Sveriges ornitologiska förening använder sig av.
– Ser man något ovanligt så lägger man ut plats, tid och koordinater. För de som är ansluta till systemet plingar det till i mobilen, berättar Alf-Jan Hansson.

Den röda gladan håller till mest i Skåne – men tycks gilla att ”semestra” i Gagnef. De senaste två åren har ett par glador kunnat beskådas i Björka, men då har de stannat bara något dygn.
– De kommer upp hit från Skåne någon gång varje år. När de har häckat klart, vilket de gör upp till Halland ungefär, drar de runt i landet, berättar Conny Trogen, en av de första att bevittna den vackra rovfågeln.
Redan i juli sågs gladan i Fäggeby, därefter i Furudal och i början av augusti drog den över Vårliden ner över norra Falun. Ornitologerna misstänker att det är samma glada.
I takt med att de röda gladorna blir allt fler rör de sig längre norrut.
– Inom tio år tror jag att vi kommer se dem häcka i Stockholmstrakten, säger Conny Trogen.

Lisa Persson/DT