Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glas och måleri på Kvarnen

Annons

Roland Backlund, Borlänge och Ingmarie Utbys, Falun, skapar spännande bildmöten mellan glas och måleri på Kvarnen i Söderhamn.

– I mitt måleri växlar jag mellan två motpoler, förklarar Ingmarie Utbys. Lekfullt, färgglatt och livligt – eller stillsamt, nedtonat och meditativt. Skapandet är en ständigt pågående parallell process till livet. Målet är att vara så fri som möjligt och följa med i rörelsen.

Så beskriver konstnären sitt förhållande till måleriet. Och här handlar det mycket om närhet och kontakt – kommunikation.

Roland Backlund experimenterar, tänjer ständigt gränser – och hittar sitt språk i glaskonsten. Här blir motiven till en lek i färg och form. Generöst serverade som en motpol till Utbys måleri.

För ytterst handlar det om två temperament som möter varandra i Kvarnen: Ingmarie Utbys dämpade och jordiga bilder och Roland Backlunds explosioner med färg och ljus i en ständigt pågående formlek.

Staffan Björklund
staffan.bjorklund@daladem.se