Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glas och måleri på Kvarnen

Roland Backlund, Borlänge och Ingmarie Utbys, Falun, skapar spännande bildmöten mellan glas och måleri på Kvarnen i Söderhamn.

– I mitt måleri växlar jag mellan två motpoler, förklarar Ingmarie Utbys. Lekfullt, färgglatt och livligt – eller stillsamt, nedtonat och meditativt. Skapandet är en ständigt pågående parallell process till livet. Målet är att vara så fri som möjligt och följa med i rörelsen.

Så beskriver konstnären sitt förhållande till måleriet. Och här handlar det mycket om närhet och kontakt – kommunikation.

Roland Backlund experimenterar, tänjer ständigt gränser – och hittar sitt språk i glaskonsten. Här blir motiven till en lek i färg och form. Generöst serverade som en motpol till Utbys måleri.

För ytterst handlar det om två temperament som möter varandra i Kvarnen: Ingmarie Utbys dämpade och jordiga bilder och Roland Backlunds explosioner med färg och ljus i en ständigt pågående formlek.

Staffan Björklund
staffan.bjorklund@daladem.se