Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glassigt solväder

I år har vi bjudits på en ovanligt varm sommar med allt vad det innebär. Även om inga rekordtemperaturer har uppmäts.

– Den längsta värmeperioden var i juli. Då var det uppehållsväder med mycket sol elva dygn i streck, säger ­Per-Eric Westblom, som haft koll på vädret i Smedjebacken sedan 1980-talet.

I närheten av reningsverket, har Per-Eric Westblom sin mätstation. Den består av temperaturmätare, en hygrometer som mäter luftfuktigheten, en vattenmätare, och två termometrar som mäter de högsta, och lägst noterade temperaturerna. Alla komponenter och delar av mätstationen är lika viktiga för att ­Per-Eric Westblom ska kunna dra en slutsats om hur vädret har varit just den här sommaren.

– Det har varit minst 20 grader varmt någonstans i hela Sverige, under hela sommaren. Vi har haft lika höga temperaturer här i Smedjebacken. Det är en indikator på hur varmt det faktiskt har varit eftersom det är ovanligt.

Vad kan de höga sommartemperaturerna bero på?

– Jag tror att det kan bero på att ett högtryck etablerade sig över Finland och Ryssland tidigt på sommaren. Det har i sin tur blockerat det dåliga vädret från väst. Lite som kalla kriget skulle man kunna säga.

Sommar-Sverige, och i synnerhet Smedjebacken, har dock fått sin beskärda del av dåligt väder även den här sommaren.

– Under augusti har det kommit mer nederbörd än normalt. Snittet ligger på 78 millimeter under den månaden, men i år har jag noterat 93 millimeter. Trots det har den genomsnittliga temperaturen legat ungefär en grad över det normala, berättar Per-Eric Westblom.

Per-Eric Westblom tycker dock inte att vi ska se det som att sommaren är över bara för att vi nu går in i september månad.

– September räknas också som en sommarmånad. Det behöver med andra ord inte betyda att vädret kommer att bli sämre per automatik.

Per-Eric Westblom jobbar till vardags med besiktningar av ventilationsanläggningar Men väderleken har alltid varit ett stort fritids­intresse och det började ­redan i skolåren.

– Det var en gammal skollärarinna som fick mig att börja kolla när blommorna slog ut på våren, och under vilken temperatur. Det var en av flera faktorer som bidrog till att skapa ett intresse för väder och vind som har hållit i sig.

Finns det något som du kan titta på i naturen som indikerar när sommaren är slut?

– Ja, när björklöven blir gula till två tredjedelar brukar man säga att det är höst.

Lövens färgskiftning beror på att klorofyllet bryts ner och försvinner ur löven. När det blir kallt på hösten ställer växterna om sig till sin vintervila. Innan bladen fälls tar växten vara på så mycket energi som möjligt ur bladen.

Andreas Irebring
andreas.irebring@dt.se