Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glöm inte att byta in sedlarna utan remsor

Du har väl inte glömt att vissa sedlar slutar fungera vid årsskiftet? Nu är det mindre knappt fyra månader kvar tills 50- och 1000-lappar utan folieremsa slutar att vara giltiga.
– Det finns en risk att folk kommer på det rätt sent, men det är därför vi har varit ute tidigt med information, berättar Susanne Meyer, pressekretare vid Riksbanken.

När den halva kopparkronan utrangerades för ett par år sedan, lämnades nämligen enbart 30 procent av mynten in. Och nu är det dags att säga adjö till nästa. Eller – det är åtminstone är det hög tid att byta in en del av dem. 50- och 1000-lapparna utan folieremsor slutar nämligen att gälla vid årsskiftet.
– Det är ett önskemål från handeln och bankerna för att minska antalet sedlar och sedelversioner inför det stora sedel- och myntutbytet som startar 2015, säger Susanne Meyer vid Riksbanken.

Men den som är sent ute behöver inte misströsta. Det finns en möjlighet fram till den 28 februari att sätta in pengarna avgiftsfritt hos sin bank och därefter få dem insatta på sitt konto. Efter den 28 februari måste man dock vända sig till Riksbanken, som kommer ta ut en avgift på 100 kronor.
– Vi tar emot alla ogiltiga sedlar, men inte mynt, berättar Susanne Meyer.

Fast det kan vara lite klurigt att växla in sedlarna på banken, då många banker inte hanterat kontanter manuellt längre. Men det finns insättningsautomater, berättar Roger Olsson som är privat marknadschef vid Swedbank i Falun.
– Men som alla apparater är inte de hundra driftsäkra, förklarar han.

I insättningsautomaten får man inte sätta in 20- eller 50-lappar eller sedlar som är skrynkliga. Trots att det står en skylt om detta, så händer det att människor ändå försöker sätta in dem.
– Då blir det stopp och det är den vanligaste orsaken till att automaten ibland inte fungerar, då det kan ta timmar innan värdebolaget kan komma och sätta igång maskinen igen, förklarar Roger Olsson vid Swedbank.

Trots att det nu bara är fyra månader kvar tills att sedlarna utan folieremsa slutar fungera, har han ännu inte märkt av några större problem med att byta in sedlarna.
– Jag rekommenderar om man är kund hos oss att gå in och sätta in 1000-lappen i vår automat. Vid mindre valörer kan till exempel att växla i en butik vara en lösning.

Den som har större summor av valörerna, bör dock kontakta Swedbank innan, menar Roger Olsson vid Swedbank.
– På grund av lagen om penningtvätt får man endast sätta in 10 000 kronor i veckan i vår automat. Men som sagt, då rekommenderar jag dem att komma in till oss innan.

Den enda sedeln som är giltig utan folieremsa efter nyår, är alltså 20-lappen. Men samtliga sedlar slutar ändå att gälla inom några år, då de successivt kommer att bytas ut helt till år 2017. Vissa valörer kommer att tillkomma och andra får en ny skrud. Både Jenny Lind som pryder 50-lappen och Gustav Vasa som ståtligt finns tryckt på 1000-lappen, kommer att ersättas - operasångerskan av Evert Taube och den gamle konungen följs av Dag Hammarskjöld. Samtliga sedlar har nya säkerhetsdetaljer och är utan folieremsor.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se