Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glöm inte Sten Stures förlorade ben!

Den 19 januari firas som alltid Sten Stures ben. Det har vi förresten gjort alltsedan 1520 då den stackars riksföreståndaren - eller monarken - förlorade båda benen efter att blivit träffad av en dansk kanonkula vid slaget på Åsundens is vid Bogesund. Därför uppmanas var och en att ståndsmässigt celebrera den ödesdigra händelsen genom att först kasta "kanonkulor" - snöbollar - på varandra och därefter äta desamma i form av smarriga chokladbollar.

DD:s testpatrull fanns förstås på plats vid Jussi Björlings torg i Borlänge och duckade för vinande snöbollar men njutande välsmakande chokladbollar som efterkompensation. Låter det här som en tradition väl värd att bevara? Eller?

Hursomhelst, för 495 år sedan stod det ödesdigra slaget mellan Sverige och Danmark. På den ena sidan hade Sten Sture den yngre mobiliserat 10 000 soldater och på den andra fanns Kristian Tyranns motsvarande danska styrkor. Det var i stridens hetta den olyckssaliga kanonkulan fullträffade. Utan Sten Stures ledning bröt det svenska försvaret samman och danskarna gick segrande ur stridigheterna. Det var den 19 januari härarna möttes och vid transporten över Mälarens is den 3 februari dog riksföreståndaren.

Och alltsedan dess har Sten Stures förlorade ben traditionsenligt firats just den här dagen.

Recept på goda chokladbollar rullade i kokosflingor eller pärlsocker.

Tid: 30 minuter

Antal: 20 stycken

Ingredienser:

150 gram smör

2 deciliter strösocker

1,5 matsked vaniljsocker

4,5 matskedar kakao

3.5 deciliter havregryn

1 deciliter kokosflingor

2-3 matskedar bryggt kaffe

eller 2-3 teskedar snabbkaffepulver och 2-3 matskedar vatten

Garnering: kokosflingor eller pärlsocker