Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glömde spurta –missade finalplats

Falun Borlänges Calle Halfvarsson hade finalplatsen inom räckhåll, men glömde att det också fanns två wildcards att köra om.
– Lite idiotiskt, säger han efter åttondeplatsen i sprint.

Kylan kom krypande alltmer under premiärdagen, men det brydde sig inte damsuveräna Justyna Kowalczyk sig om. Fanns det någon som redan nu imponerade så var det den glada polskan som visade sin klass i premiären i Ruka.
I damklassen såg det allt annat än bra ut för de svenska åkarna där bara Ida Ingemarsdotter tog sig till finalen för att väl där bli sist.
Britta Johansson Norgren nådde semifinalen medan Sveriges hopp, Charlotte Kalla, försvann redan i kvartsfinalen, liksom Magdalena Pajala. Det gjorde för övrigt också norskorna Marit Björgen och Therese Johaug.

För dalatjejerna Stina Nilsson och Sofia Bleckur var det färdigåkt redan efter kvalet, där Stina slutade 46:a och Sofia 57:a.
Desto roligare var det i herrklassen, och redan i kvalet visade Calle Halfvarsson att det inte är något fel på formen. Snabbast av de svenska åkarna med en elfte plats, medan Dala-Flodas Jens Eriksson också tog sig vidare till sprintfinalerna genom att bli 19:e åkare.

Vägen till final såg också ut att vara möjlig för Calle, som vann sitt kvartsfinalheat, där han bland annat besegrade blivande tvåan Anton Gafarov.
Men i semifinalen blev det onödigt tvärstop.
Ett mindre bra spårval inför den sista backen blev Calles första misstag. När det sedan drog ihop sig till spurt så glömde Calle att köra för att gå vidare på tid, något som däremot Teodor Peterson hade och han knep den sista finalplatsen, mitt framför Calle.
– Man kände sig lite idiotisk, men jag glömde bort att det fanns lucky loser-platser att köra om. Tre tion­delar kunde jag ha tagit, för det kändes bra. Det var snopet att inte få åka finalen, säger han.
Peterson blev trea, medan Halfvarsson fick nöja sig med åttonde plats.

En tröst var att han i semi­finalen besegrade Petter Northug, som med hängande huvud insåg att han inte räckte till den här dagen.
– Men man tittar inte bakom sig, säger Calle Halfvarsson.
För Marcus Hellner var det än mer gamnacke, utslagen redan i kvalet och hans placering blev en medioker 63:e.
Jens Eriksson tog sig inte vidare från sin kvartsfinal utan slutade som 18:e åkare i premiären.
Världscupen fortsätter nu på lördag med 5 km för ­damer och 10 km för herrar.

Nisse Schmidt/DT